IŞID’ın Suriye sınır hattındaki Ezidi yerleşim birimlerini işgal etmesi, Musul’dan Mahmur kasabasına yönelmesi üzerine bölgede binlerce insan göç hazırlığı yaparken Sincar’dan göç eden ilk Ezidi grubu Şırnak’ın Silopi ilçesine ulaştı.

Bölgede KDP, KYB , Rojava’dan YPG ve takviye olarak bölgeye ulaşan PKK güçleri Musul, Dohuk ve Suriye sınır hattında IŞİD’le savaşıyor.

Namık Durukan'ın Milliyet'te yer alan haberine göre bir çok cephede şiddetli çatışmalara rağmen IŞİD dün Musul Erbil arasında bulunan Türkiye’den kaçan ailelerin de barındığı Mahmur kampına doğru ilerleyişini sürdürüyor.

Mahmur yakınlarındaki iki köyü elegeçirerek ilerleyişini sürdüren IŞİD kuvvetlerinin ilçeyi elegeçirme ihtimaline karşı kamp tahliye edildi. Kadın ve çocuklar Erbil’e gönderilirken eli silah tutanlar kampı ve ilçeyi savunmak için kamp çevresi ve ilçeye mevzilendi.

Bu arada Sincar’dan kaçan ailelerin bir bölümü Zaho üzerinden Habur sınır kapısına ulaştı. Pasaportu olanlar ve sayıları yüzlerle ifade edilen Ezidi grupları Habur sınır kapısından Şırnak’ın Silopi ilçesine ulaştı.

Ailelere yardım amacıyla HDP, DBP Silopi ilçe örgütleri ile Belediyesi tarafından yardımlar yapılırken aileler AFAD konutlarına yerleştirildi. Pasaportu olmayanların ise sınır kapısında bekleyişleri sürüyor. Bölgeden Türkiye’ye yönelik Ezidi göçünün önümüzdeki günlerde artması bekleniyor.

Kürt güçlerinin IŞİD karşısında gerilemesi durumunda bölgeden Türkiye’ye büyük göç dalgasının yaşanabileceği belirtiliyor.

Bu arada, Kandil’den yola çıkan 2 taburluk silahlı PKK gücünün ise Sincar’a ulaştığı açıklandı. PKK’lı grupların Sincar dağında mahsur kalan aileleri kurtarmak için hareket halinde olduğu bildirildi.