Rojava’da bulunan Alman Sol Parti (Die Linke) milletvekili ve partinin Meclis Grubu İçişleri Politikası Sözcüsü Ulla Jelpke, IŞİD'in Rojava ve Şengal’de yaptığı katliamlardan binlerce Ezidi'nin hayatını‚ ‘PKK ve gerillalalar’ kurtardığını söyledi.

Şengal’den kaçan on binlerce mültecinin durumlarını yerinden takip eden Ulla Jelpke konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, IŞİD katliamlarından halkı koruyanın hava saldırıları yapan ABD olmadığını söyledi.

PKK ve YPG’nin katliamları önlemedeki rolüne deyinen Jelpke, açıklamasında şöyle konuştu: “ABD’nin Kuzey Irak’taki şehir ve köylere yayılan ‘Cihatçılara’ yönelik bombardımanları sadece sivil halkı tehlikeye atıyor. Bu terör çetelerine karşı en etkili savunmayı Kürt milisler, özellikle de Kürdistan İşçi Partisi (PKK) gerillaları yapıyor.”

Katliamlardan kurtulan birçok kişinin kendisine ‘Allah ve nihayet PKK bizi kurtardı’ dediğini kaydeden Jelpke’nin açıklaması şöyle devam etti: “PKK gerillası ve onlarla ittifak halindeki Rojava milisleri (YPG-YPJ) Şengal dağlarından Suriye sınırına kadar olan bölgede mülteciler için bir kaçış koridoru açmayı başardılar. Böylelikle geçtiğimiz son bir kaç günde özellikle dini azınlık Ezidilerin çoğunlukta olduğu on binlerce kişi IŞİD kasaplarından kurtulabildiler.”

Mültecilerin insani yardıma muhtaç olduğuna dikkat çeken Ulla Jelpke, Türkiye’nin Rojava’ya uyguladığı ambargo nedeniyle gıda ürünleri ve ilaç bakımından ciddi sıkıntılar çekildiğini dile getirdi.

PKK’nin Irak’ın kuzey bölgelerindeki Ezidi ve Hıristiyanlar için bir yaşam garantisi olduğunun altını çizen Die Linke Milletvekili, Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yönetimlerini Türkiye’nin politikalarına karşı uyardı. Jelpke açıklamasında son olarak şu uyarıları yaptı:

“PKK halen AB’nin terör listesinde yer alırken, Allah adına savaşan katil IŞİD üyeleri NATO üyesi Türkiye’nin topraklarını Suriye’ye yönelik saldırıları için kullanıyorlar. Eğer ABD hükümeti ve müttefikleri IŞİD’e karşı ciddi anlamda mücadele vereceklerse, öncelikle ‘Cihatçılar’a Türkiye ve Körfez ülkeleri üzerinden yapılan desteği kesmelidirler.” (ANF)