Bingöl’de 9 Ekim’de iki polisin öldürüldüğü saldırıyı gerçekleştirdikleri iddiasıyla öldürülen 3’ü HPG’li 4 kişi ilie ilgili davanın ilk duruşması dün görüldü.

Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmaya dava kapsamında tutuklu bulunan Ali Kılıçgedik ve Erhan Şenyuva katılmadı.

İMC TV'de yer alan habere göre, Müdafi avukatlar Kılıçgedik ve Şenyuva’nın tahliyesini talep ederken, mahkeme heyeti avukatların talebini reddederek duruşmayı erteledi.

NE OLMUŞTU?

9 Ekim’de Bingöl’de Emniyet Müdürü Atalay Ürker ve beraberindekilere silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda Emniyet Müdür Yardımcısı Atıf Şahin ve Komiser Hüseyin Hatipoğlu hayatını kaybetti. 

Genç ilçesi yakınlarında durdurulmak istenen bir araçtan polise ateş açıldığı iddiasıyla araçta bulunan 4 kişi öldürüldü 2 kişi ise gözaltına alındı.

14 Ekim tarihinde dava dosyasına ilişkin de “gizlilik” kararı verilmişti. Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame 26 Şubat 2015 tarihinde kabul edilmiş ve tutuklu yargılanan Ali Kılıçgedik ve Erhan Şenyuva için “Örgüt üyelerine yardım ve yataklık etmek” iddiasıyla 12’şer yıl hapis cezası istenmişti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, öldürülenler için, “Anında cezalandırıldılar” ifadesini kullanmıştı. HDP saldırıyı ‘Provakasyon’ olarak nitelendirmişti.

HPG ise Bingöl Emniyet Müdürü’ne yönelik silahlı saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada “Şu anda Kürdistan’da halkımıza dönük geliştirilen saldırılara karşı, başta Bingöl’de olmak üzere yaşanan şiddet olayları tamamen lokal durumlar olup, HPG Merkez Komutanlığı olarak bizimle herhangi bir ilişkisi yoktur” dedi.

HDP “Kamuoyundan saklanan balistik inceleme sonuçları, Emniyet yetkililerine yapılan suikast ile Genç’te yapılan yargısız infazın ayrı olaylar olduğunu net olarak ortaya koymuştur” demişti ve Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istemişti.

CHP Başkan Yardımcı Sezgin Tanrıkulu ise “Davutoğlu’na eli kanlı diyorum açık açık. Kendisi açık ve net söylüyorum Bingöl’de öldürülen 4 kişinin katilidir. Çünkü şunu ifade etti ‘gerekli ceza verilmiştir.’ İddianameye bakalım bu olayla bir alakası olmadığı ortaya çıkmış 4 kişinin” demişti.