Bingöl, Kuzey Anadolu ile Doğu Anadolu fay hatlarının kesiştiği noktada bulunuyor. 1971 ve 2003 yıllarında iki büyük deprem yaşayan kent, birinci derece deprem bölgesi.

Kentte en son Haziran 2020’de merkez üssü Yedisu ve Karlıova ilçeleri olan 5,8 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti.

BİNGÖL’DEKİ YAPILAR DEPREME DAYANIKLI MI?

Uzmanların her an büyük depremin yaşanabileceği uyarısında bulunduğu Bingöl’de yapıların büyük bir bölümü deprem yönetmeliğine uygun olmadığı gibi, önceki depremlerden etkilenip ağır hasarlı olan yapılar da var.

Bingöl’de yayın yapan Kent Haber Gazetesi’nin gündeme getirdiği bir rapor durumun ciddiyetini gözler önüne serdi.

Söz konusu rapor Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hazırlandı.

7 CAMİ DEPREME UYGUN DEĞİL

Artı Gerçek’ten Remzi Budancır’ın haberine göre, Bingöl'de bulunan camilerin depreme uygun olup olmadığı incelenerek hazırlanan rapor, günde binlerce insanın girdiği camilerin durumunu gözler önüne serdi.

Rapora göre, Bingöl kent merkezinde bulunan 7 camide kullanılan beton kalitesi yeterli değil. Cami inşaatlarında kullanılan demirlerin nervürsüz düz demir olduğu, mevcut kolon ve kiriş ebatlarının güncel deprem yönetmeliğine uygun olmadığı tespit edildi. Olası bir depremde yıkılma tehlikesi bulunan camiler, müftülük kararıyla kapatıldı.

BÜRÇÜN: RİSKLİ YAPILAR VAR

Bingöl’de sadece bu camiler değil, çok sayıda yapı riskli durumda. Özellikle 2003 depremini gören yapıların neredeyse tümü hasarlı. Artı Gerçek’e konuşan HDP Bingöl Belediyesi Meclis Grubu Sözcüsü Aydın Bürçün, bu konunun defalarca mecliste gündeme geldiğini ancak çözüm bulunmadığını söyledi.

Yeni yapılar hariç, 2003 depremini gören yapıların tümünün risk barındırdığını anlatan Bürçün, “Kişi eğer binasını yıkıp tekrar yapmaya niyeti varsa ağır hasar yönündeki tespiti kabul ediyor. Aksi durumda onu orta hasara çevirip, güçlendirme ile yapı ayakta kalıyor. Bu çok tehlikeli bir durum” dedi.

'İNSANLAR RİSKLİ YAPILARDA KALIYOR'

2003’de deprem görüp hasar gören yapıların kafa kol ilişkileriyle, torpille orta hasarlıya çevrildiğini anlatan Bürçün, bu yapıların Dört Yol ve çarşı merkezi mahallelerde bulunduğunu söyledi.

Polat İşhanı, Maden Sokağında bulunan yapıların tümünün 2003 depremini gördüğünü ifade eden Bürçün, “Yeni Mahalle, Bahçelievler’de dünya kadar yapı var. Bu yapılar 2003 depremini gördü. Orta hasara çevirerek ufak bir güçlendirme yapılmış. Şu anda insanlar o yapıların içinde yaşıyor. 2003 depreminden sonra yapılan yeni yapılar hariç, eski yapıların tümü risklidir. 6 şiddetinde deprem olursa 2003 depremi gibi bir yıkıntı olacaktır” diye anlattı.

'OKULLAR RİSK OLUŞTURUYOR'

Bingöl kent merkezinde bulunan kurum binalarının yeni yapıldığını anlatan Bürçün, şunları söyledi:

"Belediye, Milli Eğitim, Müftülük, İl Özel İdare gibi kurum binaları yenilendi. 2003 depremini gören orta hasarlı olarak belirlenen ve güçlendirme yapılan okullar riskli. Bazı okullar yeni yapıldı ama orta hasarlı olup güçlendirilen okullar da var. İmam hatip, 100. Yıl İÖO bunlardan ikisi. Mahallelerde olanlar da var."