Birleşik Haziran Hareketi, “Memleketimizin Geleceği İçin Sorumluluğa Çağrı” başlıklı bir açıklama yaptı.

Türkiye Yürütmesi tarafından okunan bildiride, “Biz bu memleketi seviyoruz. İnsanıyla, doğasıyla, kentiyle, meydanıyla, doğusuyla, batısıyla burası bizim memleketimizdir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ‘insanları hedef alan kör şiddet’ ve ‘AKP-Saray iktidarının saldırılarına karşı omuz verme’ çağrısı yapıldı.

Barış Atay, Ali Ayvalıtaş, Erkan Baş ve Güler Ümüt’ün Türkiye Yürütmesi adına TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nde yaptığı açıklama şu şekilde:

"OMUZ VER BAŞARALIM, DEĞİŞTİRELİM"

“Para, güç, ihale hırsı; koltuk, başkanlık sevdası memleketi kan gölüne çeviriyor. AKP ve Saray, halkları birbirine düşmanlaştırıyor, kandan beslenip, toplumu ‘Ya başkanlık ya kaos’ diyerek şantaj ve tehditle teslim almaya çalışıyor.

“Başkanlık için yaratılan kaosa, ölümlere artık yeter diyoruz. Diğer yandan; patlamalar, bombalar ve kör şiddet ülkemizin geleceğini hedef alıyor. İnsanlarımız katlediliyor. Bir arada yaşam zeminleri daraltılıyor. Bu saldırılar toplumu etnik temelde parçalıyor. Silahlar susturulsun istiyoruz. Bu katliamları lanetliyor, reddediyoruz.

“Türkiye adım adım bir iç savaşa doğru sürükleniyor. Birlikte yaşam imkânları savaşçı politikalarla, bombalarla giderek zayıflıyor. Eşitlik, özgürlük, adalet ve laiklik her geçen gün daha fazla tahrip oluyor.

“Ülkemiz emperyalist odakların müdahale ve kanlı oyun sahalarından birisi haline geliyor. AKP iktidarının emekçilere yönelik saldırıları hız kazanıyor. Diyanet'ten Ensar Vakfı'na uzanan gericilik tüm pisliğiyle toplumun üzerine boca ediliyor. Savaş ortamı toplumsal sorunların üzerini kapatıyor. Halkın direnme, hakkını savunma, hukuka sahip çıkma olanaklarını kısıtlıyor, dolayısıyla toplumsal muhalefetin hareket alanını daraltıyor.

“Bu gidişata razı olmayacağız, seyirci kalmayacağız. Haziran Ruhu ile ele ele vermenin, sorumluluk almanın zamanıdır. Ve biliyoruz ve inanıyoruz, sıradan ve sahici milyonlarca insan, topyekûn haziranlaşabildikleri zaman, bu memleket eşit, özgür ve laik olacaktır. Biz alın teriyle yaşayan yurttaşlarız. Memleketimizin aydınlık, bağımsız, özgür ve kardeşçe geleceği için 2013 Haziran ruhuyla el ele ele verelim. Dün birlikte başarmıştık. Bugün de başarabiliriz. Omuz Ver başaralım, değişmez görüneni değiştirelim.”