Kandıra F Tipi Cezaevi'nde müebbet hapse mahkûm Mehmet Canpolat, ağır sağlık sorunları yaşayınca hastaneye sevk edildi. Raporu tam 7 ay sonra çıktı ve cezasının ertelenmesini gerektirecek bir sağlık probleminin olmadığı ifade edildi. Rapor çıktıktan 5 gün sonra fenalaşan Canpolat yeniden hastaneye kaldırıldı ve beyninde tümör olduğu tespit edildi. Canpolat, 3 kez ameliyat edilirken, avukatı söz konusu raporu hazırlayan sorumlular hakkında dava açmaya hazırlanıyor.

İdris Emen’in radikal.com.tr’de yer alan haberine göre cezaevinde geçirdiği hastalık nedeniyle infazının ertelenmesi talep edilen Mehmet Canpolat, 13 Mayıs 2014 tarihinde Kocaeli Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Muayeneden yedi ay sonra Canpolat için hazırlanan sağlık kurulu raporunda, “Cezasının infazının derhal tehiri (ertelenmesi) gerekmez. Süreli hapis cezasının infazı hükümlünün hayatı için kesin bir tehlike teşkil etmez” ifadesi kullanıldı. Skandal rapordan beş gün sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan Canpolat’ın beyninde tümör olduğu tespit edildi.

MÜEBBET HAPİS VERİLMİŞTİ

Komünist Parti -İnşa Örgütü (KP-İÖ) davasından müebbet hapis cezasına mahkûm edilen 48 yaşındaki Mehmet Canpolat, Kandıra F Tipi Cezaevi’nde hüküm giyerken yaklaşık bir yıl önce şiddetli kusma ve baş ağrıları nedeniyle sağlık sorunları yaşamaya başladı. İddiaya göre ağrı kesici tedavisi uygulanınca Canpolat’ın avukatı kapsamlı bir tedavi için ceza infazının ertelemesi istemiyle savcılığı başvurdu.

Savcılık ertelemeye gerek olup olmadığını tespit etmek için Canpolat’ı Kocaeli Devlet Hastanesi’ne sevk etti. 13 Mayıs 2014 tarihinde Kocaeli Devlet Hastanesi’nde muayene olan Canpolat’ın sağlık raporu ise muayeneden tam yedi ay sonra çıktı. 2 Aralık 2014 tarihinde hazırlanan raporda Canpolat için, “Cezasının infazının derhal tehiri (ertenmesi) gerekmez. Süreli hapis cezasının infazı hükümlünün hayatı için kesin bir tehlike teşkil etmez. Hastalığının resmi sağlık kuruluşlarının mahkumlara ayrılan bölümlerinde infaz olunmasına gerek yoktur” ifadesi kullanıldı.

Rapordan 5 gün sonra koğuşta bilincini kaybeden Canpolat, 7 Aralık’ta İzmit Saka Devlet Hastanesine kaldırıldı. Tetkikler sonucunda Canpolat’ın beyninde tümör olduğu tespit edilince Marmara Üniversitesi Araştırma Hastanesine Beyin ve Sinir Cerrahi Bölümü’ne sevk edildi. Bir süre mahkûm koğuşunda tedavi gören Canpolat daha sonra ameliyata alındı.

'3 KEZ AMELİYAT EDİLDİ, DAVA AÇACAĞIZ'

Ameliyat sonrasında Canpolat’ın yoğun bakımda tedavi gördüğünü söyleyen Avukat Gulizer Tuncel, şu bilgileri verdi: “Kendisine, ‘cezaevinde kalabilir, sağlamdır’ raporu verilen Canpolat bu hafta üçüncü ameliyatını geçirdi. Bu olayda sadece cezaevi idaresi ile savcılığın değil, doktorların da yaşananlardan sorumlu olduğunu düşünüyoruz. Yoğun bakımda tedavi gören Canpolat için ceza infazının sağlık nedeniyle ertelenmesi yönünde başvuru yapılmıştır. Ancak bu kadar ağır konumda bir hasta için infaz savcısının acilen harekete geçmeyişi, adli tıp kurumunun hastayı görmek için hastaneye heyet göndermeyişi insani olmayan bir yaklaşımdır. Bu durum Türkiye ’de mahpusların ölüme terk edildiğini gösteriyor. Canpolat’ın tedavi gördüğü servisin kapısında askerler nöbet tutuyor. Bundan dolayı ailesi Canpolat’ı göremiyor. Bütün bu yaşanan ihmalkârlıklarla ilgili cezaevi yönetimi ile Canpolat’a yedi ay sonra rapor veren doktorlar hakkında şikâyetçi olacağız.’’