Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, 1915’te yaşanan süreçte bir buçuk milyon Ermeninin öldürüldüğünü tarihi bir gerçek olarak ABD Başkanı Barack Obama ve ABD’li üst düzey yetkililer tarafından da kabul edildiğini söyledi.

ABD’nin başkenti Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Josh Earnest, 1915 Ermeni Soykırımı’nın yıldönümünde ABD Başkanı Obama’nın 24 Nisan’da yayımlayacağı mesajda soykırım ifadesinin yer alıp almayacağı yönündeki soruya verdiği yanıtta şunları söyledi:   

“ABD Başkanı ve diğer üst düzey yetkililer, Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde bir buçuk milyon Ermeninin katledildiği ya da ölüm yürüyüşüne gönderildiğini tarihi bir gerçek olarak kabul etmektedir.

Bu ölümler hakkında daha önce de taziyelerimizi ifade ettik. Gerçeklerin tam, dürüst ve adil bir şekilde kabul edilmesi Türkiye, Ermenistan ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere herkesin çıkarınadır.”

Beyaz Saray’ın 24 Nisan vesilesiyle her yıl mesaj yayımladığını hatırlatan Josh Earnest, ABD Başkanı’nın bu yılki mesajında bir değişiklik olacağını beklemediğini ifade etti.

ÇAVUŞOĞLU, 24 NİSAN KULİSİ İÇİN ABD’YE GİDİYOR

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 24 Nisan öncesi Washington’a gideceği belirtildi. ABD’li mevkidaşı John Kerry ile görüşecek olan Çavuşoğlu’nun, Obama’nın 24 Nisan’daki açıklaması öncesi kulis yapacağı ifade ediliyor.

Hürriyet’ten Tolga Tanış’ın haberine göre, ABD Başkanı Obama’nın 24 Nisan’da yayımlayacağı geleneksel başkanlık bildirisinde soykırım ifadesinin yer almaması için Ankara heyetinin Washington’da görüşmeler yapması bekleniyor.

(Demokrat Haber)