Türkiye 11 Mart sabahına acı bir haberle uyandı. Tedavi gördüğü hastanede 269 gün komada kaldıktan sonra hayata veda eden Berkin Elvan, halkın çok büyük bir bölümünü acıya boğdu. Milyonlarca insan, Berkin için sokaklara döküldü. Takvimler 12 Martı gösterdiğinde ise benzerine az rastlanır bir kalabalık Berkin'in tabutu başında onu son yolculuğuna uğurladı...

Farklı kesimlerden sanatçılar, medya mensupları, iş adamları, akademisyenler, öğrenciler, işçiler ve daha birçok meslek grubundan çok sayıda insan bir araya gelerek tüm faaliyetlerini erteleyip 2 gün boyunca yas ilan etti.

Radikal'den Necip Gerboğa'nın haberine göre; Türkiye Berkin'in acısını yaşarken gündemde çok önemli gelişmeler yaşandı. İşte gündemin öne çıkan başlıkları:

'TOPÇU KIŞLASI ONAYI UYGUNDUR'

Beyoğlu’ndan sorumlu 2 No’lu Koruma Kurulu’nun ‘kamu yararına aykırı’ diyerek reddettiği Topçu Kışlası projesi, yeniden gündeme geldi.

Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği'nin Taksim Gezi Parkı'na Topçu Kışlası yapılmasına ilişkin projenin iptaline dair dava, İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

Mahkeme, iptale ilişkin kararında, "Davacı taraf, Taksim Gezi Parkı'nın park olarak korunmasının kamu yararı ve ihtiyaçlarına daha uygun olduğu, bugün herhangi bir kalıntısı dahi bulunmayan bir yapının ihyasının bu amaca hizmet etmediği iddiasında bulunmuştur. Ancak bu iddialar, Topçu Kışlası'nın taşınmaz kültür varlığı olarak tesciline ilişkin işleme karşı açılan bir davada incelenebilecek türden iddialardır" ifadelerine yer verdi.

Dernek Avukatı Birkan Işın, Radikal gazetesi muhabiri Elif İnce'ye yaptığı açıklamada, İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nin verdiği onay kararını Danıştay'a taşıyarak temyiz edeceklerini söyledi. Işın, kararla ilgili olarak, "İmar planları iptal edildiği için kanunen parka giremezler. Ancak bu kararın hiçbir gerekçesi yok. Biz Topçu Kışlası'nın temel planlarının bile olmadığını, yeniden inşa için yeterli bilgi olmadığını belirtmiş, uzman görüşlerini de sunmuştuk. İki kere hukuka aykırı bulunarak yürütmeyi durdurma verilmiş davada iptal talebinin kabul edilmesi beklenir" açıklamasını yaptı.

CUMHURBAŞKANI GÜL DERSHANELERLE İLGİLİ KANUNU ONAYLADI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren "Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"u onayladı.

Kanuna göre, dershaneler ve öğrenci etüt eğitim merkezlerinde çalışan ve emeklilik, yaşlılık, malullük aylığı almayan eğitim personeli, gerekli şartları taşımaları halinde öğretmen unvanlı memur kadrolarına atanabilecek. Atamalarda, KPSS şartı aranmayacak, sözlü sınavda başarılı olmak yeterli sayılacak.

Kadro ve ihtiyaçlar dikkate alınmak suretiyle, belirlenen hizmet bölge ve hizmet alanlarında istihdam edilecek eğitim personeli, sağlık özrü hariç 4 yıl süreyle başka bir yere atanamayacak.

Bakanlıkta istihdam edilenleri, ayrıldıkları özel eğitim kurumlarından kıdem ve ihbar tazminatı talep edemeyecek.

'TÜRKİYE'DE KÜRTAJ 'GİZLİCE' YASAKLANDI'

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, kürtaj uygulamasının sessiz sedasız kaldırıldığını duyurdu.

Yazılı bir açıklama yapan Prof. Dr. Cansun Demir, “ Kamu hastanelerinde sosyal güvence kapsamında 10 haftaya kadar ücretsiz uygulanması gereken 'kürtaj', hiç yasal dayanak olmaksızın sona erdirildi. Online kayıt sisteminde kürtaj işlemi için kullanılan 'tıbbi tahliye kodu' kaldırılınca bu konuda yapılan tüm tetkik ve hizmetler otomatik olarak durdurulmuş oldu” dedi.

Prof. Demir, spiral olarak da adlandırılan ve kamu hastanelerinde kadınlara ücretsiz olarak uygulanması gereken rahim içi araçların da doktorlar tarafından yazıldığı halde hastaneler fatura edemediği için ancak ücret karşılığı takılabildiğini söyledi.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN KÜRTAJ AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanlığı, kürtajın yasaklanmasıyla ilgili haberlere açıklama getirdi. Bakanlık, 10 haftadan önce yapılan yasal kürtaj işlemlerinin, Bakanlığa bağlı hastanelerde yapılmasında herhangi bir kısıtlama bulunmadığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı meslek kuruluşlarının açıklamalarından hareketle medyada "kamu hastanelerinde kürtajın yasaklandığı" yönünde iddiaların yer aldığı belirtilirken, bu iddialara açıklık getirildi.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde, 31 Mart 2003 tarihli Genelge ile hekimin uygun gördüğü vakalar için hastaların ücretini kendilerinin karşılaması kaydıyla isteğe bağlı kürtaj işlemi yapıldığı hatırlatılan açıklamada, 2007 yılında yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile gebeliği 10 haftanın altında olanlara yapılabilen isteğe bağlı kürtaj işlemlerinin ödeme kapsamından çıkarıldığı ve SGK tarafından sadece tedavi amaçlı yapılan rahim tahliyelerinin geri ödemesinin karşılanmaya başlandığı belirtildi.