Berkin Elvan’ı başından vurarak katleden polise 16 yıl 8 ay ceza verilmesine tepki gösteren Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, “O içeri girene kadar durmayacağım” derken, aile avukatı ise, sanığın tutuklanması gerektiğini söyledi. 
 
Gezi olayları sırasında polisin attığı gaz kapsülünün başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin sürdürülen davanın karar duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nin 17’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Karar sonrasında Elvan’ın ailesi ve avukatları adliye önünde açıklama yaptı. 
 
Elvan’ın ailesinin avukatı Can Atalay, Türkiye’nin derin tarihsel bir adalet krizinin içinde bulunduğunu ifade etti.

Türkiye’nin her bir yanından insanların adalet talep ettiğini söyleyen Atalay, “Duruşma salonları yetmiyor insanlar sokaklara çıkıp adalet talep ediyor. Herkes adalet talep ediyor. Berkin’imiz vurulalı 8 yıl oldu. Berkin’imiz öleli 7 yıl oldu. Bu dosyada katilin kim olduğu tetiğin kimin çektiği 7 yıl önce de beliydi. Ona kimlerin emir verdiği sıralı amirleri 7 yıl önce beliydi. ‘Emri ben verdim’ diyen dönemin Başbakanı Erdoğan, 7 yıl önce beliydi. Keşke soruşturmanın bu evresine kadar deliller karartılmaya çalışılmasaydı. Keşke tetiği çekenlerin kimliği gizlenmeye çalışılmasaydı. Keşke, ‘Emri ben verdim’ diyen Erdoğan bir anneyi miting meydanlarında yuhalatacak kadar düşkünleşmeseydi” dedi. 
 
TUTUKLANMALI
 
Sıralı amirler ve siyasal sorumlular hakkında gerekçeli kararda hüküm kurulma taleplerinin olduğunu belirten Atalay, “AYM, birçok itirazımızı, ‘Dava devam ediyor’ diye reddetti. Gerekçesini görmek istiyoruz. Bunca delil karartanlar sanığı, takma bıyıkla, gözlükle duruşma salonlarına çıkartanlar, bundan sonra ne yaparlar neye heves ederler kestirmek güç. 16 yıl 8 ay ceza verildi. Bu sanık tutuklanmalıdır. Türkiye bu adaletsizlik karanlığından çıkacak hep birlikte çıkacağız” diye belirtti. 
 
16 KİLOYA 16 YIL
 
“16 yıl kilosuyla ne güzel hesaplamışlar” diyerek verilen cezaya tepkisini gösteren anne Gülsüm Elvan, “16 kiloya 16 yıl. Ben bunu kabul etmiyorum. O içeri girene kadar durmayacağım. Dışarıda görevinde, her gün hangi çocuğa sıkacak diye düşünüyoruz. Çocuğum için emir veren, ‘verdim’ diyen yargılanana kadar durmayacağım” diye konuştu.