Berkin Elvan’ın yaralanması ile ilgili soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen, görgü tanıklarını dinledi.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre; Savcı tanıklara, “Berkin Elvan’ın cebinde veya elinde molotof, taş, torpil gibi maddeler var mıydı? Molotof attı mı?” diye sordu.

14 yaşındaki Berkin Elvan, Gezi direnişi sırasında, 16 Haziran’da İstanbul Okmeydanı’nda Mahmut Şevket Paşa Mahallesi'nde evden ekmek almaya çıktığı sırada polisin attığı gaz bombası fişeğiyle başının arkasından vuruldu. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kalbi durmuş olarak getirildi. Beyin kanaması geçiren Elvan bugüne dek dört kez ameliyat oldu.

DOSYASI AYRILDI

Berkin Elvan ile ilgili açılan soruşturma, Gezi direnişinde kolluk kuvvetleri hakkında yapılan tüm şikayetlerin de içinde olduğu bir “torba dosyaya” konuldu.

Avukatı Evrim Deniz Karatana, Elvan’la ilgili dosyanın ayrılarak, ayrı bir soruşturma yürütülmesi talebiyle savcılığa dilekçe verdi. Savcılık talebi kabul ederek dosyanın ayrılması kararı verdi.

Savcı Adnan Çimen soruşturmayla ilgili ilk olarak görgü tanıklarını dinledi. İfadesinde olayı anlatan görgü tanıklarına ise Berkin Elvan’ın eyleme katılıp katılmadığını, molotof veya taş atıp atmadığını sordu.

POLİS SADECE “ZOR KULLANMIŞ”

Avukat Karatana suç duyurusunda, polislerin “işkence ve insan öldürmeye teşebbüs suçu işlediğini, bu suçlamalarla soruşturma yürütülmesi gerektiği” belirtmişti.

25 Haziran’da yapılan suç duyurusunu işleme koyan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise bu suçlamayı dikkate almadı.

Savcılık, suçlamayı Türk Ceza Kanunu’nun 256/1. maddesi uyarınca “zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması” olarak değiştirdi.