Berkin Elvan'ın avukatları, vurulma yerini gösteren krokiyi savcılığa sundu. Buna göre polis 20 metrelik mesafeden ateş ediyor. Bugün iki tanık daha ifade verdi, polisin yakın mesafeden nişan alarak ateş ettiğini söylediler.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, Berkin Elvan’ın öldürülmesiyle ilgili soruşturma kapsamında bugün iki tanık daha ifade verdi. Ayrıca Avukat Evrim Deniz Karatana, Berkin’in vurulduğu noktayı ve polisin ateş ettiği noktaları ayrıntılı olarak gösteren bir krokiyi de savcılık dosyasına sundu. Avukat Karatana, krokide de görüldüğü üzere, polisle Berkin’in arasında 15-20 metrelik bir mesafe olduğunu ifade etti.



'GİTME, NİŞAN ALIYOR DEDİM, DUYMADI'


Bugün ifade veren tanıklardan biri, Berkin’in mahalleden arkadaşı 16 yaşındaki M.A., olay sırasında Berkin’in yanında olduğunu, polisin hedef gözeterek ateş ettiğini ve ilk verdiği ifadenin kayıtlara yanlış geçtiğini anlattı:

“Sabah Berkin’i sokağın başında gördüm, Gaziler Sokağı’nı geçip Mithatpaşa Caddesi’ndeki fırına ekmek almaya gidecekti. Bana da böyle söyledi. Biz 5-6 kişilik bir gruptuk. Gaziler Sokağı’yla Mithatpaşa Caddesi’nin kesiştiği noktada duruyorduk. Marketin biraz uzağında bir TOMA ile 5-6 polis vardı. Bir polis bizi gözetleyip ara sıra gaz atıyordu. Biz slogan atıp sonra duvarın arkasına geçiyorduk, attıkları gaz kapsülleri duvara çarpıp yere düşüyordu. Plastik mermi de sıkıyorlardı.”

“Berkin fırına gitmek için sokaktan caddeye çıkmak üzere hamle yaptı. ‘Caddeye çıkma nişan alıyor’ diye bağırdım duymadı.”

'POLİS, DİREKT BERKİN'İN KAFASINA ATEŞ ETTİ'

M.A. Berkin’in vurulma anını da şöyle anlattı:

“Caddeye daha bir adım atmıştı ki TOMA’nın yanında diz çökmüş olan çevik kuvvet polisi Berkin’e doğru gaz tüfeğiyle ateş etti.”

“Polis nişan almıştı, direkt Berkin’in kafasına ateş etti. Gaz kapsülü başının arka tarafına isabet etti. Yere düştü, ben ve başka bir arkadaş onu geri çektik. Sonra ayağa kalktı bağırarak geldiği istikamete doğru koşmaya çalıştı.”

İFADESİ KAYITLARA YANLIŞ GEÇTİ


M.A., daha önce de soruşturmanın önceki savcısı Adnan Çimen’e ifade vermişti. İlk ifadesinde anlattıklarının kayıtlara yanlış geçtiğini ve düzeltmek istediğini söyledi:

“Ben polislerin attığı gazın gecekondunun duvarına çarpıp Berkin’in kafasına geldiğini söylememiştim. Berkin vurulmadan önce gaz kapsülleri duvara çarpıp düşüyordu ama Berkin’in vurulduğu zaman, polis gazı direkt Berkin’e attı, kapsül Berkin’in başından yere düştü.”

'YAKIN MESAFEDEN GAZ ATIYORLARDI'


Bugün ifade veren Avukat Sinan Zincir de olay yerine yakın oturduğunu, o sabah da gazete almak için dışarı çıktığı sırada şahit olduklarını anlattı:

“Okmeydanı’nda gençler barikat kurmuş eylem yapıyorlardı, polis de zırhlı araçlar ve çevik kuvvet ekipleriyle müdahale ediyordu. Polisler KİM marketin önündeydi. Gazete almak için polislerin bulunduğu istikamete gitmem gerekiyordu ancak polisler sokaktaki gençlere yakın mesafeden gaz bombası atıyorlardı, gidemedim, geri döndüm.”

“Yoğun şekilde gaz dumanı vardı, tam bu sırada bir çocuğun ‘Anne’ diye bağırarak, eliyle başını tutarak kaçtığını gördüm. Polisle arasında yaklaşık 25 metre mesafe vardı.”

'TENCERE ÇALANLARA BİLE GAZ ATTILAR'

Avukat Zincir, o gün ya da birkaç gün sonrasında gazetecileri ve Çaşdaş Hukukçular Derneği ile Özgürlükçü Hukukçular Derneği’ni arayarak polis saldırısı nedeniyle evlerinden çıkamadıklarını, polislerin öldürme kastıyla gaz bombası ve plastik mermi kullandığını anlattığını belirtti.

“Olaylar bir ay süresince devam etti. Hatta evimize giremiyorduk, eve girince iki gün dışarı çıkamıyorduk. Balkonlarından tencere-tava kullanan kadınlara bile gaz bombası tüfeğini doğrultup attıklarını gördüm. Bu nedenle de kamuoyunda duyarlılık çağrısı yapmıştım.”