11 Mart’ta, polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesiyle 268 gün komada kaldıktan sonra 15 yaşında, 16 kilo olarak toprağa verilen Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, “Berkin artık bizden çıktı, sizin kardeşiniz, sizin oğlunuz, sizin çocuğunuz oldu. Diğer tüm ölen çocuklar gibi. Ve ben de onun isminin yaşamasını istiyorum, bunun için de yardımlarınızı bekliyorum” diyor.

Ve hem Berkin unutulmasın hem anne memleketi olan Dersim’de adı kendi kadar temiz yaşasın, hem Berkin hem de Dersim’in güzelliği iktidarın açgözlü kötülüklerine kurban gitmesin diye müzisyenler bir konser düzenliyor.

Radikal'de yer alan habere göre ‘HES’ler, barajlar ve maden ocaklarıyla, doğanın tahribatına karşı Dersim’e 1000 ceviz fidanı’ konser etkinliği, 17 Nisan Perşembe akşamı The Mekân’da yapılacak.

Sahne alacak isimler Erdal Erzincan, Mazlum Çimen, Saki Çimen, Ahmet Aslan, Erdoğan Emir, Grup Abdal, Karmate, Aydoğan Topal, Mübin Dünen ve Kara Güneş, Gülay Aslan, Abdullah Demirbilek, Emre İnanan ve Metin Kahraman. Konserin geliriyle Berkin Elvan adına alınacak 1000 ceviz fidanı 19 Nisan’da Erzincan’da başlayıp 21 Nisan’da Ovacık’ta son bulacak şekilde Dersim’in tahrip edilen doğasını biraz olsun kurtarabilmek ve yapılanlara karşı durabilmek için müzisyenlerin ve Berkin Elvan’ın ailesinin katılımıyla dikilecek.

Dersim ve Dersim’in tüm ilçe belediyelerinin desteklediği etkinliğin bir diğer özel yanı ise Berkin Elvan’ın dayısı Kenan Düzen’in Ovacık Çöğürlü Köyü’ndeki 10 dönüm toprağını Berkin Elvan fidanlığı için bağışlıyor olması. Düzen, “Berkin Dersim’e gitmeyi çok istiyordu, o bahçe onun, onu oraya götüremedim ama adı orada, bu bizim için çok anlamlı” diyor.

Yarayıcı, “Berkin, sevginin, barışın, umudun simgesi oldu, milyonları birleştirdi, 3 milyon kişi Berkin için yürüdü… Bugün ise daha da anlamlı bir şey yapılıyor, adı yaşatılıyor, sokaklara, caddelere ve fidanlığa adı veriliyor. HES’lere, madenlere karşı mücadele veriyoruz ve bunun karşısına bin ceviz fidanlığını koyuyoruz ve adına da Berkin Elvan fidanlığı diyoruz, daha anlamlı ne olabilir ki!” diyor.

Etkinliği Ahmet Aslan ve Gezici Müzisyenlerle birlikte kotaran müzisyen Metin Kahraman: “90’lı yıllarda önce köyler yakılıp, boşaltıldı. Toplamda 800 yerleşim yeri yakıldı. Daha sonra, çıkarılan yasalarla, meralar, yaylalar halkın elinden alındı. Şimdi de HES’lerin saldırısı altında. Berkin’i yitirdikten sonra onu da bunun bir parçası yapmak istedik. Dersim’de şu anda 145 maden arama ruhsatıyla dağlar, yaylalar satılmış durumda. 25 HES projesi, sürüyor ya da yapıma hazırlanıyor. Çocuklarımıza taşocağı, altın madeni, HES, baraj değil, ceviz ağaçları bırakmak istiyoruz”.

17 Nisan’daki konser-etkinlikte bu nedenle çevre ve ekoloji hareketi avukatları Barış Yıldırım, Alp Tekin Ocak ve Ümit Aktaş, Dersim, Karadeniz ve Erzincan Kemah’taki bölgenin ekolojisini tehdit eden son gelişmeleri özetleyen birer konuşma yapacak. Konserden sonra 19 Nisan Cumartesi günü saat 14.00’te Okmeydanı’nda Berkin Elvan’ın 40 yemeği var. Ailesi herkesi davet ediyor. 21 Nisan’da ise bu sefer Ovacık’ta yine Berkin’in 40’ı için ailenin ve yine sanatçıların katılımıyla saat 13.00’te Munzur Gözeleri’nde lokma dağıtımı yapılacak, 15.00’te ise Ovacık Belediyesi’nde Berkin Elvan’ın 40 yemeği verilecek. Akşam ise yine Ovacık Belediye Salonu’nda Kedekli Zeynep Dede’nin yönetiminde bir ‘Birlik Cemi’ düzenlenecek.