Ardahan’ın Göle ilçesindeki Berfo Ana’nın evi, 33 yıl mücadele verdiği oğlu Cemil Kırbayır’ın adıyla Kültürevi’ne dönüştürülüyor

Berfo Ana’nın Ardahan Göle’deki evi, Cemil Kırbayı Kültür Merkezi’ne dönüştürülüyor.

Kültür Merkezi’nin açılışı 22 Mayıs Çarşamba saat 20.00’da Kültürevi tarafından düzenlenen bir dayanışma konseri ile yapılacak.

Konser gelirleri, Kültürevi’nin yapımına harcanacak. Konserde; Yavuz Bingöl, İsmail Hakkı Demircioğlu, Niyazi Koyuncu, Bandista ve Suvai yer alacak.

‘BERFO ANA’YA SÖZÜMÜZ VAR’

Kültür merkezinin inşaat çalışmalarına geçen sene başlandığını kaydeden Cemil Kırbayır Kültürevi Derneği Başkanı Gün Çağ Aydın, “Berfo Ana’nın ocağı tekrar tütecek” dedi ve herkesi destek vermeye çağırdı.

Aydın, Berfo Ana’nın evinin “Oğlum döndüğünde evi tanımaz” diye ne tadilat yaptırdığını ne de boyattığını hatırlatarak “Biz de bu kapı hep açık olsun diye, Berfo Ana’ya bir söz verdik. Onun evini kültürevine çeviriyoruz. Berfo Ana sizler bana oğlumdan emanetsiniz diyerek evinin bahçesinde devrimcilere ekmek pişirirdi. Biz de o ocağı yeniden tüttürmek için kültürevi haline getiriyoruz” dedi.

Projeye destek veren sanatçı Suvai de şunları söyledi:

“Berfo Ana’nın yarım kalan bir hayali var: Oğlu Cemil’in ölüsüne kavuşmak. O bunu tüm mücadelesine ve en ‘yetkililerin’ sözlerine rağmen yaşayamadı. Dünyanın en masum isteği olan evladını bulma arzusunu gerçekleştiremeden gitti! Bunu yaşatmak bu saatten itibaren tüm devrimcilerin ortak sorumluluğudur bence.

BERFO ANA 33 YIL MÜCADELE ETTİ

Cemil Kırbayır 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında gözaltına alındı ve bir daha ondan haber alınamadı. Annesi Berfo Ana, ilerleyen yaşına rağmen Cumartesi Anneleri’yle birlikte her hafta Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemine katıldı. Oğlunu bulacağına söz veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Berfo Ana’ya verdiği sözü hala tutmadı. Oğlu Cemil Kırbayır için 33 yıl mücadele veren Berfo Ana, 21 Şubat 2013′de 105 yaşında hayatını kaybetti. (Sendika.Org)