31 yıl önce gözaltına alındıktan sonra kaybolan oğlu Cemil Kırbayır ile ilgili haber alamadığını söyleyen 104 yaşındaki Berfo Kırbayır, "Oğlumun mezarını bile görsem bana yeter" diyerek Türkçe-Kürtçe ağıtlar yaktı. Göle İlçesi’ne bağlı Okçular Köyü’nde Cemil Kırbayır’ı anmak için düzenlenen törene Berfo ana, köylüler, Emekçi Hareket Partisi Genel Sekreteri Gün Çağ Aydın, CHP Ardahan İl Başkanı Yalçın Taştan, BDP Göle teşkilatı, Artvin 78’liler Derneği temsilcileri, Kars İHD Temsilcileri, Kars Barosı temsilcileri, ailenin avukatı Yaşar Kaya katıldı. Ağabey Mikail Kırbayır, kardeşi, Cemil Kırbayır’ı en son 8 Ekim 1980 günü gördüğünü söyledi. O günden sonra Cemil’den haber alamadıklarını belirten Mikail Kırbayır, şunları söyledi: 

"Cemil 13 Eylül’de Göle’deki evinde göz altına alındı. 8 Ekimde Kars Sıkıyönetim gözetimevine götürüldü. Bu tarihte kardeşime para ve giysi götürdüm. 9 Ekim’de tekrar gittiğimde ’burada öyle birisi yok, firar etti’ dediler. Ancak, görgü tanıkları büyük bir işkence gördüğünü söyledi. Ben ve 104 yaşındaki Berfo anam 31 yıldır Cemil’in yolunu bekliyoruz. Anneme Cemil’in kemiklerini göstermeden o da ölmeyecek. Ölüme meydan okuyacak." 

BAŞBAKAN ERDOĞAN'A SESLENDİ

Konuşmasında vefat eden annesi Tenzile Erdoğan’ı bugün toprağa veren Başbakan Erdoğan’a da seslenen Mikail Kırbayır, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bir gece kardeşimi götürdüler bir daha da haber alamadık. 1980’lerde ’kardeşim nerede’ diye ısrarla devlete sordum. 12 Eylül bürokrasisi cevap olarak beni sürgün etti. Ben buradan Başbakan Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum, faillerin bulunması konusunda başlattığınız soruşturmanın sonucunu istiyoruz. Bugün sizin anneniz rahmetli oldu. Evlat acısı ana acısından daha zordur. Ne olur bize anlayın." 

Köyde düzenlenen törende gözyaşlarını tutamayan "Berfo Ana" olarak tanınan Berfo Kırbayır, Türkçe ve Kürtçe ağıtlar yaktı. "Oğlumun mezarını görsem yeter. 31 yıldır evimin kapısını açık tutuyorum" diyen Berfo Ana, defalarca oğlunun fotoğrafını öptü. Berfo Ana, bu acıyı yaşatanlardan hesap sorulmasını istedi. Törene katılan Cemil Kırbayır’ın arkadaşları, siyasi parti temsilcileri birer konuşma yaptı. 

Emekçi Hareket Partisi Genel Sekreteri Gün Çağ Aydın, köyde yaptığı basın açıklamasında, "TBMM tarafından kurulan Komisyon 3.5 aylık çalışması sonucu hazırladığı raporunda Cemil Kırbayır’ın Kars’ta işkence ile öldürüldüğünü ve cesedinin kaybedildiği açıklandı. Türkiye ilk kez devlet gözaltında kaybetme suçunu kabul etti. Devlet suçunu kabul etti ama kaybedenler hala yargı önüne çıkmadı. Cemil’in mezarını açığa çıkaramadı. Değişen bir şey olmadı. 31 yıldır adaleti arıyoruz. Ama kararlıyız kaybedenler hesap verecek. Buradan bir kez daha Başbakana sesleniyoruz sözünüzü tutun Cemil’in mezarını Berfo Anaya verin" diye konuştu. 

BAŞBAKANLA GÖRÜŞMÜŞTÜ 
Berfo Ana, 7 Şubat 2011 günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmeyle gündeme gelmişti. Cumartesi Anneleri’nden biri olan Berfo Kırbayır, görüşmede Ardahan Göle’deki evinden askerler tarafından alınan ve tam 31 yıldır kayıp olan oğlu Cemil’in bulunmasını istemişti. (Radikal)