Ardahan'ın Göle ilçesine bağlı Okçu köyünde 13 Eylül 1980'de gözaltına alındıktan sonra 8 Ekim'de kaybolan Cemil Kırbayır, ölümünün 32. yıl dönümünde anıldı. Hastalığı nedeniyle oğlunun anma törenine sinevizyon gösterisi ile katılan annesi Berfo Kırbayır, Kenan Evren'den hesap soracağı günü sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

 

Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Sibel Uzun, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş, Artvin ve Kars 78'ler Derneği, Göle BDP ve Cemil Kırbayır'ın yakınları Oltu Caddesi üzerindeki Cemil Kırbayır Kültür ve Dayanışma Derneği önünde bir araya geldi. Ellerinde Kırbayır'ın fotoğrafları ve EHP'nin bayrakları ile ilçe merkezine, "Kenan Evren gelecek hesap verecek" sloganları atan 100 kişilik grup hükümet konağı önünden yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki Okçu köyüne yürüdü. Kalabalık grup Cemil Kırbayır'ın evinin yerinde yapılan kültür evi inşaatı önünde saygı duruşunda bulundu.

 

Cemil Kırbayır'ın ablası Fatma Kırbayır'ın annesi Berfo'nun hastalığı nedeniyle İstanbul'da kaldığını, ancak buraya gelen herkesi gözlerinden öptüğünü söyledi. Devrimcilerin kardeşine sahip çıkmasının sevindirici olduğunu belirten abla Kırbayır, "Bugün çok önemli bir gün. Kardeşimin ölüm yıl dönümü. Yoldaşlar bizi yalnız bırakmadı. Kardeşimin evini devlet yıktı, yoldaşlar yaptı. Kardeşim çok iyi bir insandı. Cemil emekçi halkın yanında idi. Biliyorum ki hepiniz birer Cemilsiniz. Başbakan annesinin mezarına gidip ziyaret ediyor. Biz nereye gidelim. Bizler hiçbir zaman silaha sarılmadık, sarılmayacağız. Kardeşimin katillerine yaptıklarının hesabını hukuk yolu ile bulacağız" dedi.

 

Halkını ölecek kadar seven Cemil Kırbayır'ın önünde saygı ile eğildiğini belirten Emekçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sibel Uzun, "Kırbayır ailesinin fertleri 30 yıl boyunca mücadele ettiler. Sonunda çok doğru bir şey yaptılar. Türkiye'ye doğru bir örnek gösterdiler, mücadelelerini devrimcilerle, yollarını bizimle ortaklaştırdılar. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Tüm ezilenler burada. Aynı çatı altında toplanıyoruz. Cemil'in gözlerindeki ışıltıyı çok rahatlıkla görebilirsiniz. Cemil Kırbayır için yapılan kültür evinde sürekli Cemil Kırbayır'ı konuşun ve onu anlatın. Hepiniz biliyorsunuz Kırbayır bu memlekette varken yoksulun ekmeği oluyordu. Tefecilere nefes yoktu. Soğukta kalan halkımız üşümüyordu. Kavga yoktu, kardeşlik vardı. Ser verip sır vermedi. ‘Devlet ben kaybettim' dedi. O zaman Berfo anaya oğlunun yerini gösterin. Evren ve darbecilerin yargılanmasını istiyoruz. Bizi AK Parti ve onun gibi hükümetler değil Cemil Kırbayırlar kurtarır" diye konuştu.

 

“BÜTÜN BİR HALKIN VE ÜLKENİN SESİNİ KISTILAR”

Cemil Kırbayır'ı 12 Eylülcülerin aldığını söyleyen ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ise Kırbayır'ı çok özlediklerini söyledi. Taş, "12 Eylülcüler Cemil Kırbayır'ı kaybetti, sesini kıstılar. Sadece Kırbayır'ın değil bütün bir halkın ve ülkenin sesini kıstılar. Sesi kısılan bir ülke, solu susturulan, devrimcileri ezilen bir ülke, maalesef soluksuz bir ülke, değerini yitirmiş bir ülke, sevgisiz, bencil bir ülke oldu. Devrimci kardeşlerimizi susturdular, ama onların o dönemlerde söylediği her söz ve fikir bugün doğrulandı. Onlar sokaklarda ne diyordu ‘Kahrolsun Amerikan emperyalizmi, bağımsız Türkiye'. Bugün onlara kulak verilseydi Kürt savaşında 10 binlerce gencimiz toprakta olmayacaktı" açıklamasında bulundu

 

Törende söz alan Cemil Kırbayır'ın avukatı Yaşar Kaya da dava hakkında bilgi verdi. Son olarak kurulan çadırda Cemil Kırbayır'ın annesi Berfo ana katılımcılara sinevizyondan seslendi. "Beni çocuğumun kemikleri bulunana kadar mezara koymayacaksınız" diyen Berfo ana, Kenan Evren'e bunun hesabını soracağını, Başbakan Erdoğan'ın da kendisine verdiği; ‘senin çocuğunu getireceğim' sözünü hatırlatarak, çocuğunu beklediğini kaydetti.

 

Kalabalık grup çadırda bir süre oturduktan sonra ilçe merkezine geldikleri otobüslerle geri döndü. (F5HABER)