12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın görülmesine Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor.

 

Yargılamanın ikinci gününe 12 Eylül döneminde oğlu kaybolan ve kamuoyunda Berfo Ana olarak tanınan Berfo Kırbayır'ın sözleri damga vurdu.

 

104 yaşındaki Berfo Anne, 12 Eylül Davası'na müdahil olmak üzere adliyeye gelerek duruşma salonuna girdi. Ambulansla mahkemeye gelen Berfo Ana, duruşma salonuna girişte alkışlarla karşılandı.

 

Mahkeme Başkanının Türkçe bilip bilmediğini sorduğu Berfo Ana'nın yanındaki yakınları bildiğini söyledi.

 

Yakınlarının kollarına girerek adliyeye gelen Berfo Kırbayır, oğlu Cemil Kırbayır'ın kaybolmasından sorumlu olanlarının ceza almasını istedi.

 

Kırbayır, "Ben 104 yaşında hasta hasta yatağımdan kalkıp geldim. Tansiyonum var, kalp hastasıyım, dil altı kullanıyorum. Ama sanıklar hastalıklarını bahane ederek gelmiyorlar. Onların da gelmesi gerekir" dedi.

 

Berfo Ana ölmeden önce tek isteğinin oğlunun başına neler geldiğini öğrenmek olduğunu belirtti: "Oğluma ne oldu? Nasıl götürdüler? Nereye götürdüler? Öldürdüler mi? Kestiler mi? Astılar mı? Nerede yatıyor? Mezarı nerede? Öğrenmek istiyorum."

 

Berfo Kırbayır, Kenan Evren'e, "Sen utanmadın mı? Sen benim çocuğumu nasıl böyle ettin? Sana bir ceza verilsin. Sen benim yuvamı yıktın. Utanmaz. Senin de evin, yuvan yıkılsın. Sen benim çocuğumu niye getirmesin. Namussuz" diye seslendi.

 

Berfo Nine, oğlunun ölümünden Evren'in de sorumlu olduğunu belirterek, "Kendisini burada görmek, dertlerimi ve tepkilerimi aktarmak isterdim" dedi.

 

Duruşmaya, iddianamede adı geçen ''mağdur ve müştekiler'', katılma talebinde bulunanlar, avukatlar ve izleyiciler ile basın mensupları alındı.

 

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın avukatları da duruşmada hazır bulundu. Bu arada, bazı avukatların duruşma salonuna bavulla geldikleri görüldü.

 

Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile bir kısım müdahil avukatı Fecri Şengür de 12 Eylül darbesinin ardında bir sistemi bıraktığını ifade ederek, gerçek demokrasiye ulaşmak için bu sistemin tam demokrasiye uygun şekilde dönüştürülmesini talep ettiklerini söyledi.

 

Dönemin, Türkiye Devrimci Komünist Partisi yöneticisi Mehmet Mustafa Yalçıner de “12 Eylül halka karşı yapılmış bir harekettir, halka zarar vermiştir. Sanıkların halk düşmanlığı ve ABD'ye hizmet etmelerinden dolayı vatan hainliğiyle suçlanmalarını istiyorum” dedi.

 

ŞENDİLLER'E TEPKİ

Duruşmada Çorum, Maraş ve Sivas katliamları mercek altına alındı. Maraş katliamının bir numaralı sanığı Ökkeş Şendiller’in salona gelmesi gerginliğe neden oldu. Salonda bulunan bazı kişiler Şendiller’e tepki gösterdi.

 

'ECEVİT'E KURŞUN SESLERİNİ DİNLETTİM'

Duruşmada söz alan eski CHP milletvekilleri, katliamlara göz yumulduğunu ifade ettiler.

 

Dönemin Kahramanmaraş Milletvekili Hüseyin Doğan, olaylar sırasında evinin ateş altına alındığını söyledi.

 

Bunun üzerine dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in yanına çıktığını belirten Doğan, silah seslerini kendisine telefonla dinlettiğini aktardı.

 

Doğan, Ecevit’in hemen kuvvet komutanını aradığını ancak olumsuz yanıt alınca da öfkeyle telefonu masaya fırlattığını dile getirdi.

 

'KATİL' DİYE BAĞIRDI

Öte yandan, duruşmada müdahillik polemiği de yaşandı. Milletvekilleri, “Katliamda provokasyonluk yapanlar davaya müdahil olamaz” dediler.

 

Söz alan Ökkeş Şendiller ise “Maraş davasında yargılandım ama aklandım” diye konuştu.

 

78’liler Vakfı üyesi Cumhur Yavuz, Şendiller’e “Katil!” diye bağırdı.

 

BUGÜNKÜ DURUŞMA TAMAMLANDI

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 12 Eylül davasında bugünkü duruşma tamamlandı. Duruşmaya yarın saat 09.45'de devam edilecek.