Belge Yayınevi'ne polis baskını ve 2 binin üzerinde kitaba el konulması Meclis gündemine taşındı.

HDP Milletvekili Dirayet Taşdemir, Belge Yayınevi'ne baskını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.

Taşdemir, yayıneviyle ilgili,  "Geçmişte, Belge Yayınları tarafından yayınlanan Ölümden Zor Kararlar isimli kitap için toplatma kararı verilirken romanın kahramanlarının da yargılanmış olması tarihsel skandallardan biri olarak yorumlanmış, Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğünün olmadığı eleştirisi yöneltilmiştir." hatırlatmayı yaparak, "Belge Yayınları’na yönelik olarak devam eden baskıların, Türkiye’de Hükümet ve Devletin Kürt meselesinin çözümüne dair yaklaşımlarını, düşünce ve ifade hürriyeti tartışmalarını yeniden gündeme getirmesi bakımından ulusal ve uluslararası yayıncılar ve insan hakları örgütleri tarafından takip edildiği, konunun bu yönüyle uluslararası bir nitelik taşıdığı dikkat çekmektedir" dedi.

Taşdemir Soylu'nun cevaplamasını istediği bazı sorular şöyle:

*Yayınevine baskın yapan polislerin elinde sadece iki kitap için toplatma kararı olduğu halde 1980’lerde basılmış kitaplar dahil toplam 2170 kitaba el konmasının gerekçesi nedir?

*Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 8 Mayıs 2017 tarihli bir konuşmasında düşünce ve ifade özgürlüğü ile ilgili olarak “Düşünce ve ifade özgürlüğünü, başkalarının da aynı haklara saygı göstermeleri şartıyla sonuna kadar savunduk, destekledik. Son 14 yılda klavyelerin, tabelaların, harflerin, kelimelerin üzerindeki birçok yasağı biz kaldırdı” demiştir. Belge Yayınları’na yapılan polis baskınının Cumhurbaşkanı’nın sözlerini anlamsız hale getirmesi dolayısıyla kamuoyuna bir açıklama yapılması düşünülmekte midir?