Diyarbakır'da toplanan Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği toplantısında da kayyım krizi yaşandı. Kayyım atamalarını protesto metni okunan toplantıda, kayyım tarafından görevlendirilen Vali Yardımcısı kürsüyü işgal etti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne (DBB) kayyım olarak atanan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, kendisini Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB) başkanlığına da vekil olarak atadı.

Güzeloğlu’nun, GABB toplantısına ise kendisini temsil etmesi için Vali Yardımcısı’nı gönderdi. Toplantıya katılanların yeni başkan seçilmesi önerisi karşısında, Vali Yardımcısı, “Ben devlet adına buradayım ve size bir oylama yaptırmayacağım” diyerek, toplantıyı sonlandırdı.

MA’nın haberine göre, Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği (GABB) 2019 Yılı 2’nci Dönem Meclis toplantısı, dün Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) bünyesinde bulunan Sümerpark’taki toplantı salonunda yapıldı.

26 Eylül’de yapılması planlanan toplantı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu’nun kayyım atamalarına karşı aldığı tutum sonucunda salt çoğunluğun sağlanmaması üzerine 30 Eylül’de gerçekleştirildi.

HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu, 30 Eylül’e ertelenmesi üzerine yeniden yaptığı toplantı sonucunda Meclis toplantısına katılım kararı aldı.

HDP’NİN TUTUM BELGESİ OKUNDU

DBB Başkanı Selçuk Mızraklı’nın yerine kayyım olarak atanan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, yine Mızraklı’nın 21 Haziran’da başkan olarak seçildiği GABB başkanlığına da kendisini vekil olarak atadı. Yönetiminde 4 HDP ve 4 AKP üyesinin bulunduğu birliğin, HDP’li 148, AKP’li 98 üyesi bulunuyor.

Birliğin Birinci Başkanvekili olan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz’ın başkanlık ettiği toplantıya katılmayan kayyım Güzeloğlu, yerine ismi öğrenilemeyen Vali Yardımcısını gönderdi. HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu’nun tam katılım gösterdiği toplantıda, kayyım atamalarını protesto etmek amacıyla hazırlanan tutum belgesi okundu.

HDP’NİN YENİDEN BAŞKAN SEÇİMİ ÖNERİSİ

Meclis toplantısı, HDP’li üyelerin GABB tüzüğünün 14’üncü maddesinde belirtilen hükme dayanarak, birliğin yeni başkanının seçilmesi için verdiği önergeyle açıldı. Divana sunulan önerge, yapılan oylama sonucu kabul edildi.

Ancak önergenin kabul edilmesinin ardından AKP’li Şırnak Belediyesi Başkanı Mehmet Yarka, Vali Yardımcısının konuşacağını belirtti. Birliğin HDP’li meclis üyesi ve Ergani Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Kaya, Vali Yardımcısının konuşma yapmasının hukuki olmadığını belirterek, duruma tepki gösterdi.

KÜRSÜYÜ İŞGAL EDİP ‘BEN DEVLET ADINA BURADAYIM’ DEDİ

Kürsüyü işgal eden Vali Yardımcısı ise, “Ben devlet adına buradayım ve size bir oylama yaptırmayacağım. Birliğin zaten bir başkanı var ve o da validir” sözlerini sarf etti.

Kürsünün işgal edilmesi üzerine gündem önerileri görüşülmeden meclis toplantısı sona erdirildi. HDP’li üyeler tarafından bir sonraki toplantının birlik başkanının yeniden seçilmesi gündemiyle 3 hafta sonrasına ertelendi.