Türk-İş’e bağlı Belediye-İş’in (Türkiye Belediyeler ve Genel Hizmetler İşçileri Sendikası) 25 Aralık 2016 tarihinde yaptığı olağanüstü genel kurulunda ihraç ettiği şube yöneticilerinin açtığı dava geçtiğimiz hafta sonuçlandı. 

Özlem Akarsu Çelik'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, Ankara 21’inci İş Mahkemesi, “genel merkez olağanüstü genel kurulunda alınan tüm kararların tüm sonuçları ile iptaline” hükmetti. Kararla, sendikadan 5’inci kez ihraç edilmiş olan Belediye-İş İzmir 6 No’lu Şube Başkanı Buket Mertoğlu Gürpınar’ın yanı sıra aynı şubenin Mali Sekreteri Azmi Gül, Çevre Belediyeler Şube Başkanı Salih Er, 1 No’lu Şube Başkanı Zeynel Ersoy ve Başkan Yardımcısı Necdet Deligöz görevlerine geri döndüler.

BELEDİYE-İŞ’E KAYYIM ATANABİLİR

Buket Mertoğlu Gürpınar’ın avukatı Ekin Ela Baykal kararı şu sözlerle yorumladı, “Büyük bir sendika hiçbir prosedüre uymadan, salt davacıları muhalif gördüğü için genel kurul düzenleyerek ihraç ediyor, yani seçilmişleri görevden alıyor. Mahkemenin verdiği karar işçi sınıfını ilgilendiren çok önemli bir karar çünkü seçilmiş olanların, sadece genel merkezin tasarrufuyla alınamayacaklarını yargı kararıyla ispatladık. Karara istinaf yolu açık. Bir üst mahkeme kararı onarsa sendikada kayyım göreve başlayacak.”

SENDİKA YÖNETİCİLERİ HAKKINDA SÜREN DAVALAR VAR

2012 yılından bu yana 5’inci kez ihraç edilip göreve döndüğünü belirten Buket Mertoğlu Gürpınar ise uzun yıllardır sendikanın başkanlığını yapan Nihat Yurdakul’un, sendikaya ait Kuşadası’ndaki oteli aile işletmesi gibi kullandığını, bu duruma itiraz edenleri, ihraç etmekten dövdürmeye kadar her türlü antidemokratik uygulamayla sindirmeye çalıştığını söyledi. 

Sendikanın otelinin koordinatörünün Nihat Yurdakul’un oğlu Murat Yurdakul olduğunu hatırlatan Şube Başkanı, “Murat Yurdakul otelle ilgili hakkındaki iddialar nedeniyle yargılandı ve dolandırıcılık suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı” dedi. Sendika yönetimi aleyhine açılmış başka davalar da bulunduğunu belirten Buket Mertoğlu Gürpınar, “Bunlar sendikacılığın üniversitesini bitirmiş de ölene kadar bu işi yapacakmış gibi görüyorlar kendilerini. Onlar nasıl antidemokratik uygulamalarından vazgeçmiyorsa biz de demokrasi mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Kaynak: Gazete Duvar