Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği Başkanı (BEYDER) Tarkan Konar'ın ortağı olduğu Muaf Cafe-Bar adlı işyeri, Konar’ın Gezi olaylarını değerlendirdiği konuşmasından sonra Beyoğlu Belediyesi tarafından mühürlenmişti. 

Kurabiye Sokak'taki mühürlenen mekanı önünde açıklama yapan Konar, kapatmanın öncesinde söz konusu mekanda çalışanlara Beyoğlu Belediyesi tarafından masa-sandalye yasağını ihlalden bir ceza tebliğinde bulunulduğunu aktardı.

YASAĞIN KENDİSİ PROBLEMLİ ZATEN

Konar, "Akabinde de dün ikinci bir cezadan dolayı para cezası yerine kapama vermişler encümen kararıyla. Normalde aynı suçtan 3 kez üst üste işlem yapıldığında akabinde süreli kapama verilir. Ama bu sefer encümen biraz aleyhte, daha erken davranma gereği duymuş ve hemen ikinci cezada kapama vermiş" diye konuştu.

Konar, kendilerine sunulan kapatma kararındaki fotoğraflarda masa-sandalye yasasının ihlalinin gerekçe olarak sunulduğunu ifade ederek, işyerinin 3 günlük mührün ardından Cuma günü açılacağını aktardı.

Konar, masa-sandalye yasağına ilişkin olarak da, "Yasağın kendisi problemli zaten. Türkiye Cumhuriyeti 'nde tek bir ilçede olan bir yasak. Dolayısıyla yaz günü, bu sıcakta içeride sigara içme, kapıda masa-sandalye yok, bırakın işletmeciyi, mekanın müşterisinde ciddi bir tepki yaratmakta. İnsanlar, kendileri içeriden sandalyelerini alıp, masa olmasa bile, dışarıda oturmak istiyorlar. Şununla çok sık karşılaşıyoruz; 'Ya gelirse bana ceza kessin kardeşim' deyip, yeri geldiğinde esnafa bile müdahale ediyor. Böyle bir durum var" dedi.

BEYOĞLU BELEDİYESİ'NE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Hukuki süreç başlatarak, yapılan kapatmaya itiraz ettiklerini de söyleyen Konar, "İtirazın içeriğinde de yürütmeyi durdurma istemi de var" dedi.

Konar, dün BEYDER olarak yaptıkları açıklamanın ardından gelişen kapatma kararını "Manidar" oldu diyerek değerlendirerek, "Ama direkt o yüzden, misilleme niyetine yapıldığını da söyleyemeyiz. O zaman ispatıyla yükümlü oluruz böyle bir iddiada bulunursak. Baktığınız zaman en basitinden sürekli esnafın bu süreçte mağdur olduğundan bahseden bir yerel yönetim var. Madem bu kadar esnafın mağduriyetini önemsiyorsun niye hemen bir düzenlemeyle bu masa-sandalye konusunu düzene koymuyorsun diye sorulabilir. Dünkü açıklamamızda söylediğimiz gibi, bir yandan esnafın mağduriyetinden bahsedip ama esasında hala rutin esnaf aleyhine faaliyetlerine bir yandan da devam ediyorlar demiştik. Herhalde bundan daha iyi tescilleyemezlerdi. Biz istesek böyle bir şey vermezlerdi elimize. O anlamda da teşekkür ediyorum ben Beyoğlu Belediyesi'ne" diye konuştu.