Akademisyen Ali Ekber Doğan hakkında belediye başkanının uygulamalarını eleştirdiği için açılan davanın ilk duruşmasında beraat kararı çıktı.

Akademisyen Ali Ekber Doğan hakkında Tarsus belediye başkanı olduğu dönemdeki uygulamalarını eleştirdiği röportaj nedeniyle Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın açtığı davada beraat kararı çıktı.

Mersin Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi ve Kentleşme ve Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Doğan’ın hakaret suçlaması ve hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması bugün Mersin 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kararla ilgili bianet’e konuşan Doğan ilk duruşmada beraat kararı çıkmasının bu tür eleştirilerin meşru olduğunu gösterdiğini söyledi.

“Daha fazla araştırıp, belediye başkanının icraatlarını inceleyerek dönem dönem bunları Mersin halkı ve kamuoyuyla paylaşacağız.

Mersin’de mevcut çokkültürlü, modern, sosyal dokusunu daha da geliştirecek bir inisiyatif yaratılmasına vesile olabilir diye düşünüyoruz. Dava sayesinde oluşan dayanışma bize böylesi bir inisiyatif yaratmak için enerji verdi."

Doğan bir yerel gazete yayınlanan röportaj nedeniyle yargılandı. Doğan, Tarsus Belediye Başkanı’nın Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesiyle ilgili bu durumunun Mersin’in sosyal ve kültürel hayatını nasıl etkileyeceğine dair soruyu cevapladığını söyledi.

“Belediye başkanının Tarsus’u taşra kasabasına dönüştürdüğünü, sosyal hayatı muhafazakar biçimde dönüştürdüğünü, kamusal mekanları yeterince korumadı, sosyal hayat çok kısır gibi tespitlerde bulundum.”

Doğan bugün görülen duruşmaya şehirden ve üniversiteden yoğun katılım olduğunu, insanların davaya sahip çıktıklarını anlattı.

Duruşmada kendisine dava açan Kocamaz’ın Mersin’deki uygulamalarından örnekler vererek “bilinçli bir muhafazakarlık politikası yürüttüğünü” anlattıklarını söyledi.