Hrant Kasparyan / Demokrat Haber - Erivan

Belçika Parlamentosu’nda iktidar partileri tarafından Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yılının anılması için hazırlanan karar tasarısı oybirliğiyle kabul edildi. Hükümet koalisyonunu oluşturan partilerin ortaklaşa hazırladığı karar tasarısı hakkında “Hayır” oyu kullanan olmazken, sekiz parlamenter oylamada çekimser kaldı. Belçika Parlamentosu’nu oluşturan 132 parlamenterden 124’ü “Evet” oyu kullanarak tasarıyı resmileştirdi.

Kararda, 1915’te bir buçuk milyon Ermeninin hayatını kaybettiği kaydedildi. Tasarıda ayrıca, 1915 ve sonrasındaki süreçte Pontus ve Küçük Asya Rumları ile, Süryani, Arami, Keldani, Asurilerin de dahil olduğu Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Hıristiyan toplumların toplu katliamlara maruz bırakıldığı kaydedildi.

Belçika’nın başkenti Brüksel merkezli La Libre gazetesinin haberine göre, Belçika Başbakanı Charles Michel 18 Temmuz’da Parlamento’da ele alınan tasarıya ilişkin yaptığı konuşmada, Belçika hükümetinin bu yöndeki kararı desteklediğini belirterek, Osmanlı İmparatorluğu tarafından uygulananların soykırım olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Belçika Başbakanı Michel’in açıklamasına farklı partilerden de destek geldi. Tasarıya ilişkin Parlamento’da yapılan sunumlarda, 20’inci yüzyılın başında Ermenilere yönelik olarak gerçekleştirilen uygulamaların soykırım olduğu vurgulandı.

Belçika Temsilciler Meclisi, Belçika hükümet koalisyonu tarafından gündeme getirilen ve Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan karar tasarısını 7 Temmuz’da kabul ederek onay için Parlamenterler Meclisi’ne sevk etmişti.

Parlamento’da dün yapılan oylamayla kabul edilen kararda, Türkiye Ermeni Soykırımı’nı resmen tanımaya davet edildi, Ermeni ve Türk halklarının “ortak ve parlak bir gelecek doğrultusunda uzlaşı sağlaması” temennisi yer aldı.

Belçika, daha önce 1998 yılında senato düzeyinde kabul ettiği tasarıyla Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan ülkeler arasında yer almıştı.

KARAR ERMENİSTAN’DA MEMNUNİYETLE KARŞILANDI

Belçika Parlamentosu’nda dün oyçokluğuyla kabul edilen ve Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan karar, Ermenistan’da memnuniyetle karşılandı.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Basın ve Enformasyon Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, konuya ilişkin olarak açıklamada bulunan Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan, Belçika Krallığı’nın kesin ve açık bir şekilde Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıdığına dikkat çekti.

Bakan Nalbandyan açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Belçika Senatosu, 17 yıl önce kabul ettiği tasarıyla Ermeni Soykırımı’nı resmen tanımıştı. Ermeni Soykırımı’nın resmen tanınmasına yönelik olarak, Belçika Başbakanı, 18 Temmuz 2015’te, hükümetinin değişmeyen tutumunu bir kez daha teyit etti.   

Belçika Temsilciler Meclisi’nin kabul ettiği ve Ermeni Soykırımı’nı tanıyan bu karar, Ermeni Soykırımı’nın Belçika tarafından resmen tanınma sürecini tamamlamıştır.

Ermeni Soykırımı’nın, Belçika Krallığı yasama ve yürütme makamları tarafından kesin bir şekilde tanınmasını memnuniyetle karşılıyoruz.”

TÜRKİYE DIŞİŞLERİ’NDEN SOYKIRIM İTİRAZI

Belçika Parlamentosu’nda alınan kararın ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yayımlayarak Belçika makamlarına itiraz etti.

Belçika Başbakanı Charles Michel’i hedef alan Bakanlık, Parlamento’da kabul edilen kararın, “Türk kimliğini ve tarihini karalamaya yönelik bir kampanyaya dönüşen faaliyetlerin son halkası” olduğunu iddia etti.

Kararın, Belçika-Türkiye ilişkilerini derinden etkileyecek hale getirdiği kaydedilen açıklamada şöyle denildi: “Avrupa’nın ekonomik kriz dahil olmak üzere ciddi sınamalarla karşı karşıya bulunduğu bir dönemde, Temsilciler Meclisinin kendi vatandaşlarının refahını sağlamak için harcaması gereken mesaiyi, Türkiye-Belçika ilişkilerinin doğasına yabancı, üzerinde tarihi, hukuki, akademik ya da siyasi uzlaşı bulunmayan bir meseleye vakfetmesini ve bu meselenin adeta bayraktarlığını yapmasını anlamak güçtür.”

AÇIKLAMA “ŞANTAJ VE TEHDİT” OLARAK YORUMLANDI

Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Avrupa’nın “ekonomik kriz ve ciddi sınamalarla” karşı karşıya bulunduğunun öne sürülmesi ve karardan ötürü Türkiye-Belçika ilişkilerinin derinden etkilenecek olmasının belirtilmesi, Ermenistan basınında Belçika’ya yönelik şantaj ve tehdit olarak yorumlandı.

Ermenistan’ın başkenti Yerevan (Erivan) merkezli Armenpress Ajansı, Bakanlığın açıklamasına ilişkin haberinde, Türkiye’nin Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıyan Belçika’ya yönelik şantaj içerikli bir mesaj yayımlandığını ve ülkeler arası ilişkiler bakımından tehdit ettiğini savundu.