Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Belçika’da hükümet koalisyonunu oluşturan siyasi partilerin temsilcileri, Belçika Parlamentosu’nda 1915 Ermeni Soykırımı’na ilişkin olarak yeni bir karar tasarısı kabul etmeye hazırlanıyor.

Yasa tasarısı, Belçika’nın Ermeni Soykırımı’nı resmen tanımasını, 1915’te yaşananların kınanmasını ve Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin iyileştirilmesini öngörüyor.

Flaman N-VA Partisi’nden Milletvekili Peter De Roover’ın parlamentodaki tüm siyasi partilerin imzasına açtığı yasa tasarısı, Belçika Meclisi’ndeki tüm partiler tarafından destekleniyor.

18 Haziran’da Parlamento gündemine kabul edilen tasarıya en büyük destek, Belçika Başbakanı Charles Michel’den geldi. Belçika Başbakanı Michel, 1915’te yaşananlara ilişkin olarak yaptığı açıklamada soykırım ifadesini kullandı.

Belçika’nın başkenti Brüksel merkezli Le Soir gazetesinin haberine göre, Başbakan Michel parlamentoda yaptığı konuşmada, Belçika Parlamentosu’nun bu yöndeki kararını desteklediğini belirterek, 1915-1917 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu tarafından uygulananların soykırım olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

BAŞBAKAN MICHEL’İN AÇIKLAMASINA PARLAMENTO’DAN TAM DESTEK

Belçika Başbakanı Michel’in açıklamasına farklı partilerden de destek geldi. La Libre’nin haberine göre, Milletvekili Georges Dallemagne, Meclis Dışilişkiler Komisyonu’na yaptığı çağrıda çoğunluğun sağlanabilmesi için tasarının desteklenmesini talep etti.

2012’de yapılan yerel yönetim seçimlerinde Türk adaylar gösteren Federalist Demokratik Frankofonlar (FDF) Partisi Başkanı Olivier Maingain ise, Ruanda’da Tutsilere yönelik olarak gerçekleştirilen soykırımı örnek gösterdiği konuşmasında benzer suçların önlenebilmesi için Ermeni Soykırımı’nın inkâr edilmemesi ve resmen tanınması gerektiğini vurguladı.

SOSYALİST PARTİ İNKÂRA KARŞI YASAYI DA DESTEKLİYOR

Ana muhalefetteki Valon Sosyalist Partisi (VSP) ise, 1915’te Ermenilere yönelik olarak uygulanan toplu katliamlar ve etnik temizliğin soykırım olduğu gerçeğini inkâr edenlere cezai müeyyide getirilmesini öneriyor.

VSP, Ermeni Soykırımı’nı kasıtlı olarak, şiddet suçuna sebebiyet verecek şekilde küçümseyen ve inkâr edenlere, İsviçre, Slovakya ve Yunanistan’ın ardından geçen Nisan ayında Kıbrıs Cumhuriyeti’nde kabul edilen yasa ile, 1915 Ermeni Soykırımı’nın inkâr edilmesini cezai yaptırıma tabi tutan Avrupalı ülkeler gibi Belçika’da da hukuki yaptırım uygulanmasını istiyor.  

“AMAÇ SADECE SEMBOLİK BİR KARAR DEĞİL”

Belçika Başbakanı Charles Michel’in parlamentoda yaptığı konuşmada 1915’te yaşananlara ilişkin olarak yaptığı açıklamada soykırım ifadesini kullanması uluslararası basında, “Belçika hükümetinin Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıdığı” başlığıyla duyuruldu.

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre, tasarıyı parlamento gündemine sunan parlamenter Peter De Roover, yasa tasarısının sadece sembolik bir önem taşımadığını, Belçika’nın aynı zamanda Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin geliştirilmesini de desteklediğini vurguladı.

Belçika, 1998’de kabul ettiği tasarıyla 1915 Ermeni Soykırımı’nı tanıyan ülkeler arasında yer almıştı.