Hükümet , bedelli askerliği yeniden gündemine aldı. Bedelli askerlik konusunda 25 yaş ve 20 bin TL bedel üzerinde durulduğu iddia edildi.

Genelkurmay, askerlik sürelerinin kısalması ve üniversite mezunu sayısının giderek artması nedeniyle, her yıl daha fazla yükümlünün silah altına alınmasına ihtiyaç duyduğunu söylüyor.

Bedelli askerlik için 30 yaş kriteri belirlenirse 400 bin kişi, 25 yaş kriteri belirlenirse 1 milyon yükümlü kapsama girecek. Bu durumda TSK’nın gelecek yıllara yönelik önemli bir asker potansiyelinin eriyeceği belirtiliyor.

Özellikle de mühendislik gibi uzmanlık isteyen meslek gruplarından personel temininin giderek zorlaşacağı kaydediliyor. Genelkurmay, bedelli askerlik uygulamalarının sık sık devreye girmesine, tecil ve bakaya sayılarının artması nedeniyle de itiraz ediyor.

ERDOĞAN'DAN BEDELLİ AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan bedelli askerlik konusunda açıklamalarda bulundu. Erdoğan şunları söyledi:

“Bedelli askerlikle ilgili ben başbakanlığım döneminde bu konuyla ilgili hükümetin düşüncelerini söylemiştim. Şu anda da bunun artıları var eksileri var. Nedense birileri zaman zaman çıkıp bu işi kaşıyorlar. Bunlar doğru yaklaşım tarzı değil. Ben burada, TSK’nin kanaatini bir kenara koymak da mümkün değil. TSK’nın da ihtiyacını gözardı ederek değil, onu değerlendirmeye alarak böyle bir karar verilir.
Bu bakımdan şu anda böyle bir kararı ne hükümet vermiştir, ne TSK’nın kesin bir kanaati açıklanmıştır, bana kesin olarak yansıyan bir şey söz konusu değildir. Sırtımızda gerçekten ağır bir küfe var."