PKK'li tutukluların açlık grevi eylemine dikkat çekmek amacıyla bugün bir çok ilde eylemler düzenlendi. Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) 'Topyekün direniş günü' çağrısıyla ilan edilen eylemlerde bir çok yerde olaylar çıktı.

 

VAN

Van'da bugüne kadarki en büyük kepenk kapatma eylemi gerçekleştirilirken, kentte araçlar kontak kapattı ve öğrenciler okula gitmedi.

Eylemciler, BDP’nin tutuklulara destek amacıyla açtığı nöbet çadırına gitti. Polis çadıra giden yollarda barikatlar kurdu, ancak eylemcilere engel olunamadı ve kitle burada toplandı. 10 binlerce kişinin katıldığının kaydedildiği eylemde tutukluların isimleri okundu.

BDP Van İl Başkanı Yakup Ataş, Van Belediye Başkanı Sabri Abi, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, kentte bulunan STK’lar, Van Barış Anneleri İnisiyatifi üyelerinin de olduğu yaklaşık 20 bin kişi, Cumhuriyet Caddesi’nde yürümek istedi. Kitlenin polislerce engellenmesi üzerine kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Yaşanan gerginliğin ardından eylemciler çadır önünde toplandı.

Daha sonra eylemci grup Van F Tipi Cezaevi’ne doğru gitti. Burada açıklama yapan BDP Van millettekilleri Özdal Üçer, Nazmi Gür, BDP Van İl Başkanı Yakup Ataş, Van Belediye Başkanvekili Sabri Abi, Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygül, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, Van halkına katılımdan dolayı teşekkür ederek, halkın tutukluların başlattığı açlık grevini sahiplenmesini istedi.

 

ŞIRNAK

Şırnak’ta gerçekleştirilen eylemde ise BDP İl Binası’ndan Cumhuriyet Meydanı’na yürümek isteyen gruba, polis gaz bombasıyla müdahale etti ve çok sayıda kişi yaralandı.

 

MARDİN

Mardin'in Kızıltepe İlçesi'ne bağlı Atatürk Mahallesi'nde gerçekleştirilen destek yürüyüşüne de müdahale oldu. Yaşanan çatışmalarda bir kişi atılan gaz bombasının başına isabet etmesi sonucu ağır yaralandı. Yaralanan genç ambulansla hastaneye kaldırılırken, olaylar ilçenin tüm mahallelerinde devam etti.

Mardin'in Derik ilçesinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İlçe Binası'na siyah çelenk bırakmak üzere yürüyüşe geçen kitle ise engellendi.  

 

SİİRT

Siirt BDP İl Örgütü tarafından yapılmak istenen yürüyüş ve AKP İl binasına bırakılmak istenen siyah çelenge polisler izin vermedi. Bunun üzerine burada, "Zindanlardaki direnişi selamlıyoruz, talepleri taleplerimizdir" pankartı açıldı ve bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

 

HAKKARİ

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde ise BDP'nin ‘topyekün direniş’ çağrısı kapsamında yürüyüşe geçen binlerce kişi polis tarafından engellenmek istendi.  Çatışmalar çıktı.  

BDP İlçe binası ile Oslo Oteli önünde bir araya gelen binlerce kişi, Eski Cezaevi Kavşağı'na doğru yürüyüşe geçti. Polis burada da yürüyüşü engellemek istedi ve eylemcilere gaz bombası attı. Eylemciler de polise karşılık verdi.  

 

DİYARBAKIR

Cezaevlerinde açlık grevindeki tutuklulara destek amacıyla bugün Diyarbakır’da yapılan gösterilerde de çatışmalar çıktı. 56 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Kentte gün boyu kepenklerin kapalı olduğu ve okulların boykot edildiği bildirildi.  

 

IĞDIR

Cezaevlerinde PKK'li tutukluların başlatmış olduğu açlık grevine destek amaçlı Iğdır’da da AKP İl binası önüne siyah çelenk bırakılarak basın açıklaması yapıldı. BDP Iğdır İl binası önünde bir araya gelen BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Iğdır Belediye Başkanvekili Hüseyin Malk, Belediye Başkan Yardımcısı Elif Dağgöl, BDP Iğdır İl Başkanı Mehmet Çirka, İl Başkan Yardımcısı Cemil Alkan, Halfeli Belediye Başkanı Ömer Aksu, İl Genel Meclis Başkanı Cengiz Savaş’ın da aralarında olduğu grup, BDP il binası önünde toplandı. Yürüyüşe izin verilmemesi üzerine BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ve BDP'li bir heyet AKP il binası önüne siyah çelenk bıraktı. AKP İl binası önünde konuşan BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, yaşanılabilecek can kayıplarından AKP hükümetinin sorumlu olduğunu belirtti. Konuşmaların ardından grup yarım saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi.

 

KARS

BDP'nin Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, belediye başkanları, BDP Kars İl Eş Başkanları Şerafettin İldirim ve Nuriye Erkmen, BDP İlçe örgütlerinin yer aldığı yürüyüşe KESK de destek verdi. Burada AKP İl binası önüne siyah çelenk bırakılmak istendi, ancak polisin izin vermemesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Gerginliğe rağmen silah çelengin bırakıldığı öğrenildi.

 

ARDAHAN

Burada eylemciler BDP Ardahan İl Örgütü önünde bir araya geldi.  Eylemci grup Kars Caddesi'ne kadar yürüyüş yaptı. Ardından eylemciler 5 dakikalık oturma eylemi düzenledi. BDP Ardahan İl binasında ve Göle İlçesi'nde 5'er kişi 2'şer ve 3'er günlük dönüşümlü açlık grevlerine başladı.

 

BİTLİS

Açlık grevleri eylemlerine destek vermek amacıyla BDP Bitlis İl Örgütü öncülüğünde basın açıklaması düzenlendi. Aralarında BDP Bitlis Milletvekili Husamettin Zenderlioğlu, BDP Bitlis İl Başkanı Şahin Çoban'ın da olduğu çok sayıda kişi, BDP il binası önünde toplanarak AKP il binasına çelenk bırakmak için yürüyüşe geçti

Polis kitleyi Ulu Camii önünde durdurarak barikatları geçmelerine izin vermedi. Zenderlioğlu ve BDP’lilerin polislerle yaptıkları görüşmeler sonuç vermeyince burada oturma eylemi düzenlendi. Oturma eylemi devam ederken Zenderlioğlu siyah çelengi AKP İl binası önüne bıraktı. Demokratik talepler için eylem yaptıklarını belirten Zenderlioğlu, AKP tarafından engellenmek istendiklerinin altını çizdi. Zenderlioğlu, “Bir an önce açlık grevinde olanların talepleri yerine getirilsin," dedi.  

Güroymak’tan kent merkezine gelmek isteyen bir kişi ise gözaltına alındı.

 

MUŞ

Muş'ta açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla BDP İl binası önünde toplanan ve aralarında BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, BDP yöneticilerinde bulunduğu kalabalık grup sloganlar atarak AKP İl binası önüne kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüş sonrası AKP İl binası önüne siyah çelenk bırakıldı.

Çelenk bırakılması sırasında polis ile göstericiler arasında gerginlik yaşandı. Çelenk bırakılmasından sonra açıklama yapan Milletvekili Demir Çelik, AKP zulmüne sessiz kalmayacaklarını dile getirdi.

 

AĞRI

Üç gündür açlık grevinin sürdüğü Ağrı'da ise BDP İl binası önünde toplanan kitle, AKP İl binasına doğru yürüyüşe geçti. BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy'un da aralarında bulunduğu kitle de AKP İl binası önüne siyah çelenk bırakmak istedi. Polisin engelleme girişimi üzerine kitle ile polisler arasında gerginlik yaşandı. Yaşanan gerginliğin son bulmasından sonra bir grup, AKP İl binası önüne siyah çelenk bıraktı.

Çelenk bırakılmasından sonra açıklama yapan BDP Ağır İl Başkanı Fahrettin Yıldırım, açlık grevindekilerin artık ölüm sınırına dayandığını belirterek, ölümlere dur demek için alanlarda olduklarını ifade etti. Yıldırım, tek bir ölümün olması durumunda AKP'ye yaşamı dar edeceklerini ifade etti. Açıklamadan sonra kitle 5 dakika oturma eylemi yaptı.

 

ERZURUM

Erzurum merkezli olarak Karayazı İlçesi'nde açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla kitlesel basın açıklaması yapıldı. Açıklama öncesi Erzurum merkez, ilçe ve köylerden gelen binlerce kişi, BDP İlçe binası önünde toplanmaya başladı. Toplanan kitle daha sonra, "Açlık grevindekiler onurumuzdur" sloganlarıyla yürüyüşe geçti.

Eylemciler Dörtyol'da açıklama yaptı ve yapılan açıklamanın ardından da açlık grevine girmek üzere BDP İlçe binasına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe geçen binlerce kişiye, başta Erzurum olmak üzere, çevre il ve çevre ilçelerden getirilen yüzlerce polis, gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Çatışmalar yaşandı. Yaşanan olayların ardında kitle BDP İlçe binasında açlık grevi başlattı. Yaşanan olaylarda 6 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

(ANF'den derlenmiştir)