Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve dershane ile etüt merkezlerini kapatmayı hedefleyen kanun taslağına bir tepki de Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) kanadından geldi.

BDP Bitlis Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Barış ve Çözüm Komisyonu Üyesi Hüsamettin Zenderlioğlu, dershanelerin zaruri bir ihtiyaç olduğunu, bu nedenle kapatılmak bir yana böyle bir süreçte sonuna kadar desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Bugün gazetesindeki habere göre, dershanelerin aslında, eksik olan eğitimin istenilen düzeyde verilmediğinden dolayı doğan bir ihtiyaç olduğunu belirten BDP'li Zenderlioğlu, "Dershaneler olmamış olsaydı bölgemizdeki öğrencilerden ancak yüzde 1 ya da yüzde 2'si üniversiteye yerleşebilecek ve başarı sağlayabilecekti. Dershaneler sayesinde birçok alanda öğrencilerimiz atılım içinde bir heyecan, bir coşku, kendini yetiştirme, rakiplerine ulaşmak için bir maraton başlattığı inancındayım. Bu vesile ile dershanelerin kapatılmasına ben şahsen karşıyım." dedi.

"EĞİTİM VE DERSHANLER ZARURİ BİR İHTİYAÇTIR"

Eğitim ve dershanelerin zaruri bir ihtiyaç olduğunu savunan Milletvekili Zenderlioğlu, "Çünkü eğitimin ne kadar zaruri olduğunu biliyorum. Bu gün özellikle bizim gibi bölgelerde bu çok daha önemlidir. Çünkü bu dünyada bir yer edinmek isteniyorsa mutlaka eğitilmeliyiz. Eğitimsiz insanlar hiçbir yerde tutunamazlar. Ne kadar zeki olursan ol. Ağzınla kuş tutsan bile. Allamei cihan bile olsan bir yere tutunamazsın. Onun için ben eğitimi ve dershaneleri çok önemsiyorum. En azından bir alternatif yarattıktan sonra böyle bir şeye gidilmeliydi. Gerçekten doğru bir kadro, doğru bir eğitim kadrosu seferberliği yapabilecek bir kadro yaratılmış olsaydı, amenna dershaneleri kapatın diyecektim. Ama öyle bir şey yok. Çünkü bölgemizdeki okullarda fizik öğretmeni gelir kimya öğretmeni gelmez. Coğrafyacısı gelir tarihçisi gelmez. Türkçecisi gelir matematikçisi gelmez. Yani her yönüyle mili eğitim müfredatlarında bir boşluk var ve bu boşluğu bugün ancak dershaneler doldurabiliyor. O yüzden benim düşüncem dershaneler çok önemlidir. Dershanelerin kapatılması doğru değil bunu doğal karşılamıyorum. Hiç doğru bir tavır değil. Hele hele Doğu ve Güneydoğu bölgesi için asla doğru bir karar değildir." diye konuştu.

"DERSHANELER EĞİTİMDEKİ EŞİTSİZLİĞİ GİDERİYOR"

Dershanelerin, Doğu ve Batı arasındaki eğitim eşitsizliğini giderdiğini savunan Zenderlioğlu, şöyle konuştu: "Siz bir eğitim seferberliği ilan ederek gerçekten bütün eğitim kadrolarını oluşturmuşsanız, okullardaki tüm müfredatı tepeden tırnağa dershanelerde olduğu gibi iyileştirmişseniz kapatmaya hakkınız var. Ancak siz hükümet olarak bunların hiç birini yapmamış, bir alternatif üretmemişsiniz. Hal böyleyken dershaneleri kapatıyoruz diyorsunuz. Her geçen gün eğitim sistemini değiştiriyorsunuz. Sizin bu hatalarınızı ancak dershaneler telafi ediyor. Bu nedenle bölgemiz insanı da 'ben okuyamadım bari çocuğum okusun' diye gecesini gündüzüne katıyor. Hal böyleyken öğrencisinin okulda eksik kalan yanını ise dershaneler sayesinde tamamlama fırsatı buluyor. Keşke gerçekten milli eğitime bağlı okullar dershaneler düzeyinde olsaydı da tüm dershanelere gerek kalmasaydı ve işte o zaman dershaneleri kapatıyoruz deselerdi. Dershaneler kalktıktan sonra Bitlis ya da bölgede bir okulda okuyan öğrenci ile Batıdaki bir kolejde ya da dengi bir okulda okuyan bir öğrenci eşit olmuş olur mu? Sınavda aynı soruyla karşılaştığında eşit seviyede olmuş olur mu? Bunu iyi düşünmek gerek. Bunu anlamak için uzman olmaya gerek yok. Buradaki adaletsizliği, hukuksuzluğu, eşitsizliği, haksızlığı size en bariz şekilde sıradan bir insan da söyler. Bu nedenle dershaneler kapatılırsa bölgedeki öğrencilerin eğitimleri için hiçbir alternatif kalmayacak. Ve asıl adaletsizlik o zaman başlamış olur. Bu yüzden bir kez daha açık ve net bir şekilde belirtmek istiyorum. Dershaneler kapatılmamalıdır."