Şırnak - Demokratik Toplum Kongresi öncülüğünde ve çok sayıda siyasi parti ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin de katılımı ile "Roboski'yi unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız" şiarıyla yapılacak olan "Roboski'ye Adalet Nöbeti" engellemelere rağmen başladı. Aileler, "Unutmadık, unutmayacağız" diyerek, katliamın sorumlularının açığa çıkarılmasını isterken, DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, "Devlet bu katliamın hesabını bir gün verecektir" dedi.

 

Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Roboski Köyü'nde 28 Aralık gecesi 34 sivil yurttaşın savaş uçakları tarafından katledilmesinin üzerinden tam 183 gün geçerken, DTK öncülüğünde ve sivil toplum örgütlerinin de katılımı ile yapılan Roboski Köyü'nde "Roboski'ye Adalet Nöbeti" başladı.

 

Diyarbakır'da aralarında Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat, BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan'ı taşıyan konvoy Şırnak'ın Kasrik ve Balveren beldelerinde askerler tarafından durduruldu.

 

BDP'li vekilleri taşıyan aracı durduran askerler kimlik isteyince kriz yaşandı. BDP'li vekillerin askerlere kimlik göstermemesi üzerine askerler araçların geçişine izin vermedi. Askeri yetkililerin durumu Şırnak Valiliği'ne bildirilmesi üzerine, milletvekillerini taşıyan araçların geçişlerine izin verildi. Ancak askerler, aralarında sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcilerinin bulunduğu araçların geçişine izin vermedi.

 

Askeri yetkililer, yasak kararının valilik tarafından alındığını ve geçişlere kesinlikle izin verilmeyeceğini bildirdi. Yaşanan krizin ardından BDP'li vekillerin araya girmesiyle diğer konvoyların geçişine de izin verildi.

 

Milli Karakolu'ndaki engellemenin ardından Roboski'ye hareket eden heyet, yaklaşık 50 araçla Roboski Köyü'ne doğru yola devam etti.

 

183 GÜN GEÇTİ

Diyarbakır, Siirt, Mardin, Batman, Hakkari ve Şırnak gibi ile ve ilçelerinden gelen yüzlerce kişiyi, köy meydanında kurdukları çadırda bekleyen Roboskililer, kurdukları çadıra "Erdoğan'ın 33 kurşunu, 38 Dersim, Zilan, Ağrı, bugün Qilaban, katil Erdoğan", "Katiller hesap versin", "Acımız devam ediyor" ile yaşamını yitiren 34 yurttaşın fotoğraflarının yer aldığı pankart asıldı.

 

Çadırda ayrıca katledilen 34 kişiyi simgeleyen 34 karanfilin yer aldığı pankart da yer aldı. Kaybettikleri çocuklarının fotoğraflarını ellerinden bırakmayan anneler, "Aylardır böyleyiz, hala acımız dinmedi, niye katilleri ortaya çıkarmıyorlar. Yeter artık bu acı" diyerek katliamın aydınlatılmamasına isyan etti.

 

Yer yer duygulanan anneler gözyaşlarına hakim olamayan annelerini yalnız bırakmayan çocuklar, ağabeylerinin fotoğraflarını taşırken, katliamda abisi Erkan Encü'yü kaybeden küçük Rüya, açtığı "Çocuklar ölmesin, tıpkı 13 yaşındaki abim gibi" yazılı döviz dikkat çekti. Olayın üzerinden 183 gün geçmesine rağmen ailelerin hüzünlü duruşu ve nemli gözleri yaşadıkları acının tazeliğini ortaya koymaya yetti.

 

Ardından yüzlerce kişilik heyetin gelmesi ile Roboskili aileler, caddeye çıkarken, gelen heyet tüm ailelerle tek tek tokalaştıktan sonra çadıra geçti. Karşılamanın ardından yaşamını yitirenler için dua okunurken, ardından da saygı duruşuna geçti. Saygı duruşunun ardından yüzlerce kişi "Şehit namırın" sloganları attı. Aileler, gelen heyete "Siz buraya gelince acımız hafifliyor, bize moral veriyorsunuz" diyerek misafirlere "hoş geldiniz" dedi.

 

TUĞLUK: KATLİAMIN ÜZERİNİN KAPATILMASINA ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ

Ardından konuşan DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, Roboski katliamı üzerinden 6 ay geçtiğine dikkat çekerek, "Biz bu katliamın acısını yüreğimizde tap taze yaşıyoruz. Bu katliamı üzerinden 6 ay geçti, 34 genç, 34 Kürt, uçaklarla bedenleri paramparça edildi. Roboski'nin acısı öyle bir acıdır ki artık yüreğimiz bu acıyı kaldıramıyor. Acısı çok büyük taptaze. Biz buna artık yeter diyoruz" dedi. Sadece ailelerin acısını paylaşmak için gelmediklerini, katliamın hesabını sormaya geldiklerini ifade eden Tuğluk, "Çünkü Roboski katliamının üzeri örtülmeye çalışılıyor. Unutturulmaya zamana yayılmaya çalışılıyor. Bizi yaralayan acımızı daha da büyüten şeylerden biri de Başbakanın, Genelkurmay Başkanının, İçişleri Bakanının açıklamalarıdır. Adeta halkımızın acısıyla dalga geçercesine konuştular. Roboski katliamının emrini verenler, bu katliamdan sorumlu olanlar açığa çıkarılmak zorundadır. Başka türlü bu acı dinmez. Değerli ailelerimiz bilsin ki bu devlet bu katliamın hesabını bir gün verecektir. Biz adalet istiyoruz. Diğer katliamlar gibi bu katliamın da üzerinin kapatılmasına asla izin vermeyeceğiz" dedi.

 

BASKILARA RAĞMEN SESLERİNİ YÜKSELTTİLER

Ardından aileler adına konuşan Ferhat Encü, "Biz biliyoruz ki bu katliamın üzerinden 6 ay geçmesine rağmen bir kişinin dahi gözaltına alınıp sorgulanmaması, bu katliamın üzerini örtmeye yönelik bir tavır içinde olduklarını gösteriyor. Roboskili aileler olarak bu katliam karşısında, baskılara, tehditlere rağmen sürekli sesimizi yükselttik" dedi. Encü, gelen konuklara teşekkür ederek, "Sizinle gurur duyuyoruz" dedi.

 

Ardından konuşmak isteyen Mercan Encü, duygulanarak konuşmasını tamamlayamadan misafirlere teşekkür eti.

 

Konuşmaların ardından gök gürültülü sağanak yağış nedeniyle gelen misafirler ailelerin evlerine dağıldı. Heyet yarın ailelerle birlikte katliamın yaşandığı bölgeye giderek burada basın açıklaması yapacak.