PKK'li tutukluların 12 Eylül'den beri başlattıkları süresiz-dönüşümsüz açlık grevine destek vermek amacıyla Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Daimi Meclis üyesi ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekilleri Emine Ayna ve Özdal Üçer, süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemine başladı. 

Emine Ayna ve Van Milletvekili Özdal Üçer’de DTK binası önünde konuyla ilgili açıklama yaptı.

'ARINÇ'IN KONUŞMASININ ÜZERİNDEN 4 GÜN GEÇTİ SOMUT BİR ADIM ATILMADI'

Van Milletvekili Üçer yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Hükümet sözcüsü Bülent Arınç’ın yaptığı açıklamalarla tüm kamuoyunu umutlandırdığını ifade ederek, “Sayın Arınç’ın konuşmasının üzerinden 4 gün geçmesine, açlık grevindeki arkadaşlarımızın geçirdiği her anın ölüm anlamına gelmesine rağmen somut bir adım atılmadı. Bir an önce adım atılmalıdır” dedi.

'BİZ DE ONLARI ONLARIN UĞRUNDA ÖLECEK KADAR ÇOK SEVİYORUZ'

Her geçen dakikanın 58 gündür açlık grevinde olan tutukluları ölüme bir adım daha yaklaştırdığının altını çizen Üçer, “Analarımız çocuklarının, gençlerinin, bizler de yoldaşlarımızın gün geçtikçe gözümüzün önünde eriyip gitmesine tahammül etmiyoruz. Biliyoruz ki onlar, bu halk için inandıkları değerleri için bir fedakarlık eylemi yapıyorlar. Ancak bizim onların ölümüne tahammülümüz yok bunu herkes bilsin. Onlar Kemal Pir’lerin yoldaşları bunu biliyoruz. Onlar, yaşamı uğrunda ölecek kadar seviyorlar bunu biliyoruz. Ama onlar da bilsinler ki; biz de onları onların uğrunda ölecek kadar seviyoruz” diye konuştu.

'DEVLET KANADINDAN YAPILAN AÇIKLAMALARI ÖNEMSİYORUZ'

Devlet kanadından yapılan açıklamaları ve verilen sözleri önemsediklerini belirten Üçer, “Şuan dönülmez bir yolun sınırındayız. Gelişebilecek en ufak bir olumsuzluktan hükümet sorumludur. Zindan direnişçilerine Kürt halkına hakarette bulunan başbakana sesleniyoruz: senin bu dilin bu halkı bağlamıyor, vazgeç bu dilinden. Vazgeç ölümlerden” dedi.

Üçer konuşmasında son olarak, "Kürt halkını serhıldanlara çağırıyoruz," dedi.

AÇLIK GREVİNDE 58. GÜN

DİSK, KESK, TMMOB, TTB üyesi bir grup, cezaevlerindeki açlık grevlerinin sonlandırılması için oturma eylemi yaptı. Taksim Gezi Parkı girişinde toplanan grup ”ölümler durdurulsun” yazılı pankart açarak, çeşitli sloganlar attı. Grup adına açıklama yapan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, açlık grevlerinin 58. günü olduğunu, yeni katılımlarla açlık grevine katılanların 10 bini bulduğunu öne sürdü. Açlık grevlerinin ”hemen sonlandırılması gerektiğini” ifade eden Özgen, şöyle konuştu:

”Bizler emek ve demokrasi örgütleri olarak, bu yüzyılda bir utanç tablosu yaşamamak, artık bir insanımızı dahi yitirmemek için bir an önce diyalogların çözüme ulaşmasını istiyoruz. Hükümet bir an önce üzerindeki bu sorumluluğu yerine getirmelidir. Aksi halde bu utanç tablosunun mimarı olarak, yitip giden yaşamların sorumlusu sadece kendisi olacaktır.”

Lami Özgen, DİSK, KESK, TMMOB VE TTB olarak, açlık grevlerinin sonlandırılması için 11 Kasım’da bütün illerde yürüyüş ve oturma eylemi yapacaklarını söyledi. Bir süre devam eden oturma eyleminin ardından gruptakiler dağıldı.