BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın “camiler devletin değil, Allah’ın evi” çıkışıyla başlayan Cuma Namazı itaatsizliği bu hafta da sürdü. Türkiye’nin her yerinde itaatsiz Cuma namazlarına yoğun katılımlar gözlendi. Hükümet ve Diyanet İşleri başkanlığının tepkilerine rağmen Kürtler itaatsizliğe devam etti.

Devletin kışla, okul, medyadan sonra camileri, dini ve din adamlarını da kullandığını belirten BDP’liler, dini siyasete alet edenlerin asıl devlet ve AK Parti olduğuna inanıyor ve tepki gösteriyor.

DİYARBAKIR'DA OLAYLAR ÇIKTI

Diyarbakır'da, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın açıklamalarının ardından bir grup vatandaş, cuma namazını meydanda kıldı. Cuma namazı kılma eyleminden sonra, olaylar çıktı. Polis göstericileri biber gazı, tazyikli su ve jop kullanarak dağıtmaya çalıştı. Bir vatandaş kendini Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı'nın (TOMA) önüne attı.

Diyarbakır merkez Sur ilçesi Dağkapı mevkiinde bulunan Selahattini Eyyubi Çarşısı üzerindeki alanı dolduran kalabalık, burada cuma namazını kıldı.

BDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın, "İmamın ve dinin terörle mücadele gibi bir görevi olamayacağını, devletin bu misyonla gönderdiği imamların Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), cemaat ve tek millet propagandası yaptıklarını, bu nedenlerle amacı ibadet olmayan, siyasi bir görev verilmiş imamların arkasında saf tutulmasın diyorum" şeklindeki açıklamalarının ardından meydanda toplanan bir grup burada cuma namazı kıldı.

Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı alanda Cuma namazı kılındıktan sonra, Barış Anneleri açıklama düzenledi. Açıklama, Barış Anneleri adına Sultan Kaya tarafından Kürtçe okundu. Sultan Kaya, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın, yok sayarak, imha ederek, öldürerek başa gelemeyeceğini söyledi. Başbakan'ın 'Neden dışarıda namaz kılıyorlar, camide kılsınlar' açıklamasını aktaran Kaya, kendilerinin de 'Nerede namaz kılarsak orası bizim ibadet yerimizdir' açıklamasında bulundu. Sultan Kaya, "Bugün Tayip Erdoğan'ın bizim çocuklarımızı öldürüp yakıyor. Hiçbir din adalet kanun bunu kabul etmez, AK Parti'nin dini Müslümanlık dini değildir. Siyaset dinidir. Hepimiz biliyoruz, biz bugün burada bu vatan için, anneler ağlıyor, annelerin ciğeri yanıyor. Barış için bir adım atılsın. Bu gün Diyarbakır'ın Mısır'dan, Tunus'tan geri değildir. Bütün alanlardayız. Tayip Erdoğan gözünü açsın, bu topluluk var olmalarından başka bir şey istemiyor. Onlarda dünya gibi kendi kültürünü, özgürlüğünü tanınmasını istiyor. Bizim isteğimiz, Tayip Erdoğan annelerin sesini duymuyor. Biz özgürlüğün davasını yapıyoruz. Bizim özgürlüğümüz tülbentlerimizle tanınır. Bizi tanımıyor. Biz de bugün tülbentlerimizi yere atıp yakıyoruz Tayip Erdoğan'a karşı" şeklinde konuştu.

Barış Annelerinin açıklamalarının ardından bir grup meydana çadır taşımak isteyince olaylar çıktı. Polis alana çadır taşınmasına izin vermedi. Dağılmayan gruba polis biber gazı, tazyikli su ve joplarla müdahale etti. Aniden bastıran dolu yağışı olayları yatıştırdı.

Polis ve vatandaşlar alanda beklemeye devam ediyor.

VAN'DA YAĞMUR ALTINDA KÜRTÇE HUTBE 

Van'da, BDP tarafından kurulan Demokratik Çözüm Çadırı önünde toplanan kalabalık, Kürtçe okunan hutbenin ardından yağmur altında cuma namazı kıldı.

BDP tarafından Ahmet-i Hanı Parkı'nda kurulan çadırın önünde toplanan kalabalık, etkili olan sağanak yağışa aldırmadan ıslak zemine serdikleri kartonların üzerinde cuma saatini beklemeye başladı. Emekli imam Abdulmecit Kıyat'ın Kürtçe verdiği vaazı dinleyen kalabalıktan bazıları devam eden sağanak yağıştan etkilenmemek için şemsiye açarken, bazıları ise başlarını gazete parçalarıyla örttüler. Vaaz verildiği esnada mikrofonu eline alan bir kişinin, çadırda bulunan kalabalığa seslenerek, 'Arkadaşlar dışarı çıkın ki Erdoğan bizi görsün' sözleri üzerine cemaatte bazı kişilerin alkış tutmasına tepki gösteren İmam Kıyat, "Bugün el çalma günü değil ve burası da el çalma yeri değildir. Allah'ın huzurundayız. Dua edelim" dedi.

Okunan ezanın ardından cuma hutbesini Arapça okuyan imam Kıyat, daha sonra Kürtçe anlamını cemaate anlattı. Kıyat'ın kıldırdığı namazın ardından cemaat sessiz bir şekilde dağıldı.

SİLOPİ'DE ÇÖZÜM ÇADIRINDA CUMA NAMAZI KILINDI 

BDP Silopi ilçe binası önünde kurulan Demokratik Çözüm Çadırı'nda Cuma namazı, Kürtçe hutbe ve vaaz ile kılındı.

BDP İlçe Başkanı Bahattin Alkış, Belediye Başkanı Emin Toğurlu, BDP yöneticileri, MEYA-DER, KURDİ-DER üyelerinin de aralarında çok sayıda vatandaş yağmura rağmen Cuma namazına katıldı. Yağan yağmurun altında namaza duran bazı vatandaşların kafalarına naylon poşet geçirmeleri dikkat çekti.

Yerlere naylon, karton ve battaniyeleri sererek secdeye duran vatandaşlar çadır önünde Cuma namazı kıldı. Hutbeyi Kürtçe okuyan imam, "Allah kavimleri farklı din ve renklerde yaratmıştır. Herkes bu farklılığa saygı gösterilmelidir" diye konuştu.

BATMAN'DA 'SİVİL İTAATSİZLİK' CUMASI

Batman'da BDP'nin 'sivil itaatsizlik' eylemi çerçevesinde cami yerine 'Demokratik Çözüm Çadırı' çevresinde cuma namazı kılındı.

BDP'nin Batman Belediyesi bahçesinde 'sivil itaatsizlik' eylemi kapsamında kurduğu 'Demokratik Çözüm Çadırı önünde Cuma namazı kılındı. Belediye araçları ile çadıra gelen onlarca kişi daha sonra 'sivil itaatsizlik' eylemleri çerçevesinde camilere gitmeyerek Cuma namazı kıldı.

Sivil imam eşliğinde kılınan namazda, imam Kürtçe hutbe okudu. Namaz kılmaya gelen onlarca kişi beraberlerinde getirdikleri seccadeleri yere sererek Cuma namazlarını kıldı. Namaz sonrası toplanan kalabalık daha sonra sessiz bir şekilde dağıldılar.

SABAH / ANF