BDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Eskişehir'de 2 Haziran 2013'te Gezi Parkı eylemleri sırasında uğradığı saldırı sonucunda 38 gün komada kaldıktan sonra 10 Temmuz'da yaşamını yitiren Ali İsmail Korkmaz'ın Kayseri'de görülecek davası öncesi yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "Eskişehir'de 2 Haziran 2013 gecesi Gezi Parkı eylemleri sonrasında darp edilen üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın 10 Temmuz'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti. Soruşturmayı yürüten savcının talimatıyla Korkmaz'ın darp edilmesi olayına karıştığı iddiasıyla mahkemeye sevk edilen, aralarında bir polisin de bulunduğu 5 kişi tutuklanmıştı. Polis memurları Ş.G., H.E. ve Y.A.'nın ise tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti" denildi.

Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 20 Kasım'da görülmesi planlanan davanın ilk duruşmasının Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünün hazırladığı rapor doğrultusunda "güvenlik" gerekçesiyle Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne alındığının hatırlatıldığı açıklamada, "Türkiye de özellikle son dönemlerde Adalet bakanlığı eliyle davaların 'güvenlik gerekçesiyle' nakilleri yeni bir hukuk ve yargılama ihlaline kapı açmaktadır. Sanıkların güvenlik güçleri veya kamu görevlisi olduğu ceza davaları suçun işlendiği yer mahkemesinden alınarak, başka illere nakledilmektedir. Nakil edilen davaların neredeyse tamamı güvenlik görevlisi olan sanıkların cezalandırılmaması veya çok hafif şekilde cezalandırılması biçiminde sonuçlanmıştır" ifadesi kullanıldı.

KATILIM ÇAĞRISI

"Hem yargılamanın sonucu bakımından hem yargılama aşamasında suçun mağdurlarının haklarının ihlal edildiği bu davaları takip ve müdahale; adalete inanan ve hukuk devleti ilkesini hakim kılmak amacında olan bütün demokratik kamuoyunun asli, hukuki ve vicdani sorumluluğudur" denilen açıklamada, 3 Şubat Pazartesi günü Kayseri Adliyesi 3 Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılacak Ali İsmail Korkmaz davasına katılım çağrısı yapıldı