BDP Genel Merkezi, 1915 Ermeni soykırımının yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, 20. yüzyılın en büyük trajedilerinden biri olan 1915 Ermeni soykırımının anıldığı gün olduğu hatırlatılarak, "98 yıl önce 24 Nisan 1915'te, insanlık tarihinin en büyük soykırımlarından biri, Ermeni halkının sürgün edilmesiyle başladı. Ermeni halkı dönemin ittihatçı zihniyetinin karanlık politikaları nedeniyle büyük acılar yaşadı, Anadolu ve Mezopotamya halklarından, yurdundan koparıldı. Bu soykırımın acısı, bir asırdan bu yana gerek kardeş halkların gerekse de uluslararası toplumun vicdanlarında derin yaralar oluşturarak, günümüzde de sürmektedir. Soykırımın travma ve acıları, toplumsal hafızalardaki yerini korumaktadır, çünkü Türkiye toplumsal vicdanların temizlenmesi için 20. yüzyılın bu en büyük soykırımlarından biriyle yüzleşmemiş, kendi tarihiyle hesaplaşmamış, soykırım gerçeğini kabul ederek Ermeni halkından özür dilememiştir. Unutulmamalıdır ki tarihle yüzleşme ve hesaplaşma, aynı zamanda acıların bir daha yaşanmamasının da teminatı olacaktır" denildi.

"1915'TE YAŞANANLARI DİĞER OLAYLAR İZLEDİ"

"Yüzleşilmeyen, hesaplaşılmayan tarihin sonuçları ağır olmuştur. Aydınlatılmamış her olay yenilerine zemin hazırlamış, 1915'te yaşananları diğer olaylar izlemiştir. Dersim, Ağrı, Maraş, Çorum, Sivas ve Roboski katliamları geçmişiyle yüzleşmekten, halklara hesap vermekten kaçınan bir devlet sisteminin yarattığı sonuçlardır" denilen açıklamada, bugün de farklı kimlik, kültür ve inançlara yönelik tehditlerin devam ettiğine işaret edildi.

GEÇMİŞLE HESAPLAŞILSIN

Açıklamanın devamında Türkiye'yi tarihle yüzleşmeye, kendi geçmişiyle hesaplaşmaya ve büyük acılar yaşayan Ermeni halkından özür dilemeye çağrı yapılarak, yeni acılar yaşanmaması umuduyla Ermeni soykırımı kurbanlarını saygıyla anıldığına yer verildi.