Ak Parti Cemaat savaşında yeni iddialar gündeme gelmeye devam ediyor. Kürt Sorunu’nda çözüm sürecinden rahatsız olduğu, Oslo görüşmelerini sızdırdığı iddia edilen cemaatin yönettiği sosyal medya hesaplarından yolsuzluk ve rüşvet iddialarından sonra şimdi de Kürt Sorunu’na yönelik mesajlar yayınlamaya başlandı.

Yolsuzluk belgeleri ve yasal dinleme tutanakları yayınlayan Haramzadeler adlı youtube hesabı gündemle hiç ilgisi yokken Öcalan’ın kanser ameliyatı olduğuna dair bir konuşmanın ses kaydını yayınladı.

Fuat Avni adlı twitter hesabı da çözüm sürecinden rahatsızlıklarını ve cemaate desteklerini açıkça belli eden mesajlar yazmaya başladı. Cemaat tarafından yönetildiği iddia edilen sosyal medya hesaplarından Kürt Sorunu'nda çözüm için yapılanlardan, Öcalan'la görüşmelerden rahatsız olunduğu ve bunların "ihanet" olarak değerlendirildiği görülüyor.

Yayınlanan mesajlarda yürütülen süreçten rahatsız olduğunu açıkça belli eden Cemaat en son İhanet Süreci adlı bir hesap üzerinden İmralı Tutanakları olduğunu iddia ettiği bazı belgeler yayınladı.

BDP-HDP HEYETİNDEN AÇIKLAMA

Abdullah Öcalan'la görüşmelerde bulunan BDP-HDP heyeti, 'İmralı tutanakları' başlıklı haberin gerçekle ilgisinin bulunmadığını belirtti.

BDP-HDP İmralı Heyeti'nde yer alan Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve İdris Baluken imzasıyla yayınlanan açıklamada bugün bazı internet sitelerinde dolaşıma giren ve kaynağı belirsiz "İmralı tutanakları" başlıklı haberin gerçekle ilgisi bulunmadığı belirtilerek, "Psikolojik savaş amaçlı olarak servis yapılan bu tür gerçek dışı haberler dün Diyarbakır Newroz’unda bir kez daha ortaya konulan çözüm ve barış iradesinden, kararlılığından rahatsız olan odakların işidir. Heyetimizin İmralı görüşmeleri sonrası rutin olarak kamuoyuna yaptığı açıklama ve değerlendirmeler dışındaki haber ve yorumlara kamuoyu itibar etmemelidir" denildi.

İŞTE ‘İMRALI TUTANAKLARI’ OLDUĞU İDDİASIYLA YAYINLANAN NOTLAR:

hükümlü: hoş geldiniz, nasılsınız?

ziyaretçi: hoş bulduk başkanım, siz?

hükümlü: ciddi bir sorun yok. burada zihni yoğunlaşmayla ayakta duruyorum. yoksa bir günde bitersin. biraz önce de arkadaşlarla bunu konuştuk.

ziyaretçi: biz de farklı düşünmüyoruz.

hükümlü: evet hızlıca konuları aktarın. gündem çok yoğun gidiyor...

ziyaretçi: son mektubunuzdaki konuları aşağıdaki arkadaşlarla görüştük. birçok konuda sizle mutabıklar. ancak hiçbir şekilde akp'ye güvenilmeyeceğini altını çiziyorlar.

hükümlü: geçmişten beri devlet bize söz verdi. yasallık için. 91'de özal daha sonra erbakan bunu çözmeye çalıştı. askerler de aynı konuları gündemde tartıştık. akp artık bunları aşmalıdır. yasa olmaz diyorlarsa, ikiyüzlülük ve süreci boşa çıkartma vardır.

geçenlerde müdürle de görüştüm. anlamıyorlar. müdüre falan çıkıştım, hakaret ettim. dengesini yitirdi falan dediler. doktor geldi, bir şeyin yok dedi. çözüm için sürekli kafa patlatıyorum. ama aynı kararlılığı akp'den göremiyorum. devlet dürüst ama akp çıkarcı yaklaşıyor. geçmişi akp'ye anlatın biraz.

kürtlerle türkler arasında yıllara dayanan şiddete ve soykırıma varıncaya dek şiddete dayalı bir ilişki kıskacı inşa edilmiş. bunu dün heyetle de çok net tartıştım. 90 sonrası jitem ve benzerleri büyük tahribatı türklük adına yaptılar işte. türklük ve kürtlük adına vekâleten şiddet inşa edilmiş meğerse 150 yıldır.

baransu, emre falan yazdılar işte, 22 pkk kadrosu öldürülürse diye. sakine ile başladılar, bu listeyi götürüp başlamışlar. akp'nin içi, başbakan'ın etrafı bunlarla doludur. hepsi gidip washington'daki şeye dayanıyor. heyetin gücü sınırlıdır. gerçi biraz güçlendiler şimdi. eskiden yıkım bunlara benzer bir furyaydı. kürtsuz bir kürdistan yaratmak istediler.

bunlar türklerin de barış yapmasına izin vermiyor. sahte barış yapmak istiyorlar, bizi çatışmaya götürecek barışı yapmak istiyorlar. akp-bdp arasındaki sorunların kaynağında da bu yatıyor. bizim gücümüz heyetle yaptığımız görüşmelerdir. ancak onlara darbe yapmaya kalktılar. biliyorsunuz zaten. erdoğan'ı bile götürmek istediler. 27 mayıs darbeleri abd orgutledı, şimdi de ermenileri kullanarak yapıyorlar.


ziyaretcı hükümetin heyet üzerinden bir sunumu olacaktı?

hükümlü: ben heyeti çözüme ikna ediyorum, heyet de hükümeti çözüme hazırlıyor. heyetle tartışmalarımız var, ileride bir gün yayınlanması lazım.

akp şark kurnazlığı yapmasın. tek taraflı paket kesinlikle olmaz. sayın fidan da bunu söylüyor. kck, ergenekon, hukuk komedisi, trajedisi ile de ilgilenebilir. çok önemli iki şeydir. bunları çözümlemezsek başbakanı da gotürur.

okudum işte başbuğla ilgili başbakan da konuşmuş. af demeyeceğim, hatalı cezalar bunlar. nasıl dönülur? bunun dışında da geri dönüş yasası olabilir. şimdi paketin bır parçası olabilir mi bilmiyorum. ama ergenekon da dahil olur. çok önemli bir yasa. dikkat edin eski görüşme heyeti de bunun üzerinde duruyordu, şimdiki heyet daha donanımlı.

heyetle her şeyi geniş bir şekilde ele alabiliyoruz. mesela bir mit müsteşar yardımcısı kurt hareketinden olabilir mı gibi? seçimle iş başına gelen bir köy güvenlik birimi mesela. belediyelere bağlı trafik polisi, zabıta, bekçi gibi. türk ordusu bünyesinde bir kürt birimi niye olmasın.

devletle bütün bu konulan tartıştım. belli bir uzlaşma düzeyi yakalanmış durumda. ancak faşist iktidarların yıllardır toplumun beynini sömünnesi var. toplumun hazır olması gerekiyor.


ziyaretçi: başkanım hükümetin bazı bakanlarıyla 15 gün kadar önce görüştük. paketi biz henüz göremedik, çalışıp tamamladıktan sonra bizimle ve sizinle paylaşacaklarını ilettiler. yakın zamanda bekliyoruz artık.

hükümlü: pratik ilerlemenin olması gereken dönemdeyiz. bakanla görüşüp söyleyin, gerekirse 50 yasa çıkaracaklar. pkk yasadan yararlanıp meşrulaşacak. amacımız bu yasadışılığı bitirmek.
ayrıca beşir beyin bilmesi lazım. onunla periyodik, derinlikli, toplantılarınız önemle, titizlikle planlanmalı, kararlar hayata geçirilmeli. erdoğan'ı ikinci bir mursi'ye çevirirler. paralel devlet devrede ama boşa çıkarabiliriz.


ziyaretçi: bu arada cezaevlerindeki hasta tutsaklarla ilgili gelişmeler bekliyoruz.

hükümlü: : zaten yasal çerçevesi oluşturuldu. hasta mahkümlarda adalet bakanı çok seri davransın. kendisine selam söyle.

ziyaretçi:: biz sürekli aktarıyoruz zaten, kendilerinde ciddi bir duyarlılık var.

hükümlü: : abdulkadir selvi, eyüp can gibi adamlar yalan yanlış konuşmuş. basına yanlış şeyler yansıyor. öcalan bağımsızlıktan, federasyondan, özerklikten vazgeçti dediler. ben hiçbir şeyden vazgeçmedim.

ziyaretçi: çatışmasızlıktır, ateşkestir sadece ilan edilen.

hükümlü: : beni şaşırtmayın. tarihi çatışma sürecini sona erdirdik dediysem barış oldu demiyorum. aşağıdaki arkadaşların başka aktarımları oldu, cuma ne yapıyor, yaşlanmış mı?

ziyaretçi: başkanım size devrimci selamlarını yolladılar. çizginizi pratikleştirme noktasındaki kararlılıkları en üst seviyede. suriye konusunda geniş tartışma imkğnı oldu. şu anda 12 bine yakın bir gücün orada bulunduğunu, bunun çok kısa bir zaman içerisinde 20 binli rakamlara doğru evirebileceğini aktardılar.

hükümlü: tabi tabi 50 000'e kadar çıkarmalılar. daha önce söylemiştim. suriye konusunda kesinlikle geç kalmasınlar. benim geçmişte yaptıklarım üzerine bir şeyler bina edebilirler. suriye konusunda çok geç kaldılar. önümüzdeki günlerde suriye'deki duruma dair heyetle de konuşacağız, bazı kararlar alacağız herhalde. yeni oluşacak suriye'de bizimkiler başat rol oynayacaklar. orada özerk bölgeler olur, isviçre gibi özerk bölgeler.

ziyaretçi: başkanım bölgenin kontrolü zaten büyük oranda arkadaşların kontrolündedir.

hükümlü: sadece o yetmez. oradaki azıklıkların da asuri, nusayri, yezidilerin desteğinin de sağlanmalı, onlara da temsil imkanı... suriye'de kim demokratik özerkliğe evet diyen onula anlaşsınlar. bakın heyete söyledim, esad etrafını sarar sen de kapıları açıp devlet olarak yardım etmezsen esad'la da anlaşırım. kendimi nasıl koruyacaksam öyle korurum tabi ki. kaldı ki suriye ile maliki ile ittifak durumu var. ben de çılgınlık yapmaz diye düşünüyorum.

ziyaretçi: başkanım bir de kck ve kjb'nin de sizinle doğrudan görüşme talebi var.

hükümlü: tabi ki eğer tümüyle nomalleşme denen süreç yaşanacaksa büyük kongrede dışarı çıkıp yani bizzat toplayıp, silahlı mücadeleyi... size karşı tümden bitirdik demem lazım. yasa çıkaracaklar biz de yasanın içine dahil olacağız.

hadi bana ve yönetime 5 yıl siyaset yasağı falan olur, bu fedakarlığı yaparız. yarın bir gün ben gerillaya konferans yapsam ne diyeceğim, silaha gerek yok, siyaset hakkınız var demem gerekir.

ziyaretçi: mektupta belki yazmışsınızdır ama iyi anlaşılsın diye soruyorum. başkanlık konseyini yeni olarak mı, yoksa kck yürütme kurulu için mi değişiklik diyorsunuz?

hükümlü: şimdi ben genel başkanım. bu nokta önemli. konsey, beni temsilen dışarıdadır. her şeyin üstündedirler. yeteri sayıda kadın da alın.

ziyaretçi: siz başkanlık kurulu gibi... değil mi?

hükümlü: ben başkanlık konseyi derken, bana bağlı ama hepsinin üstünde olan kuruldan söz ediyorum.

kck başkanı kendisine 2-3 tane yardımcı atayabilir. bunu 2-3 aylığına bile yapabilir. tıpkı başbakan ve bakanlar gibi. her alan için kendisine yardımcılar atayabilir. genel başkanlık konseyi de 5-6-7 kişi olabilir. aynı anda iki görev birden alabilirler.

ziyaretçi: vakit azalıyor...

hükümlü: evet hızlıca diğer konulara geçin

ziyaretçi: seçim konusunda...

hükümlü: halkların demokrasi birliğini çoktan hayata geçirmiş olmalıydınız. dışarıda olsam bu tarz binlerce örgüt kurmuştum. hayatta kalmak istiyorsanız binlerce on binlerce örgütünüz olmalı. ama bir türlü siyaseti kavrayamıyorsunuz. kandilin de durumu da derinlikli değil.

suriye'de müthiş bir örgütlenme imkanı ortaya çıktı. kürtler' yeniden yaratma imkanları doğdu. bunları kavrayıp harekete geçmekte geç kalıyorlar.

suriye'de iken bana bay ilke derlerdi. baba esad bana saygı duyardı. buraya geldiğimde askerler bile bunlar seni anlamıyor savaş tarzını kavrayamadılar dedi. devlet beni onlardan daha iyi kavramış durumda. savunmalarımı hepsini okuyorlar. akp benim çözüm önerilerimin içini boşaltıp kendisinin onerileymiş gibi sunuyor.

kandil de askeri çizgiyi uygulayamıyor. düşünüyor ama uygulayamıyor. bağlıyız diyorlar... pratik önemlidir. bağlılık sadece kendilerini guçıendırır. bakın suriye'de olaylar başladığında kandil'in herhangi bir kararı var mıydı? her iki cepheye katılmadan, hpg'yi de orada özgün örgütleme kararları var mıydı? yoktu ama benim daha önceki, iki yıl önce soylediklerimden yola çıkarak belli noktaya getirdiler.


aslında kandilin bu konuda yaptığı fazla bir şey yok, fazla da yaratıcı olamadılar. oradaki halkımız bana bağlıdır, onlar bu noktaya gelmesinde başat rol oynadılar. haseke için söylüyorum: çok önemlidir. orayı oso ya da baas'a asla bırakmasınlar. haseke elden giderse sorumluluk onlardadır. bir öz savunma oluşmalı; sadece kurtleri değil, oradaki araplar ve süryaniler dahil herkesin savunması yapılmalı. sonra hatay'a, afrin'e doğru ilerleme olabilir.

demokratik ulus kitabimdakilerin uygulanmasında kandil, bdp çok gerideler. orada yazılanlar her an hayata geçirilmelidir. yapmazsanız sadece lafazan siyasetçiler olursunuz. bu yaşımda bile sanatta, ekonomide, vs. nasıl uygulanabileceğini ıyi gösteririm.

üzülerek söylüyorum ki diyarbakır gibi bır yerde nasıl olur da milyonlarca işsize çare bulunmaz. bulacaksınız. yapamıyoruz deseniz basit birer adam olursunuz. orada siyaset yapanlar boş boş geziyor. pratikte bütün bu kesimleri kapitalizme karşı orgütlemek gerekir. sendikalar falan boş işler yapıyor. köyler şehirlere dolmuş. bunları örgutleyip kapitalizmin karşısında dikmezseniz çözüm bulamazsınız. çay kahve solcusu olursunuz. mevsimlik işçiler işte ta trakya'ya gidiyorlar. o çocuklar, o kızlar bunlara çok yazık. ne kadar kötü. bunlara karşı direnme olmalı işte. evet...


ziyaretçi: ittifak politikalarına ağırlık verme yönünde bir eğilim var.

hükümlü: : ittifak da olabilir. akp ile anlaşırsak onla da olabilir. chp-mhp faşisttir. kürtler' fiziken tasfiye peşinde koşup durdular.

metropollerde biz kime oy versek o kazanır. çok yönlü pazarlıklar olabilir. akp istanbul belediyesi'nde bize on bin kadro versin mesela.

ziyaretçi: mersin akdeniz ve torosları da.

hükümlü: tabi onu da. o da var. metropollerde biz onları destekleriz. akdeniz gibi toroslar 'da karşılıklı yani. ıstanbul'da, ankara'da biz...

ziyaretçi: başkanım sizinle bu defa fotoğraf çekecektik ama makine yokmuş bir dahaki sefere çekelim. tabi bakanla falan konuştuk, sorun yok diyor.

hükümlü: ne bakanı... bakandan izin mi alacağız çekeriz... bunlar normaldir. ben heyete de söyledim. teorik olarak en azından böyledir, pratikleşmesi biraz zaman alır tabi. önemli bir çalışma içine girmişsem serbestliğim olmalı, kanunlar falan engelse bunları siz düşünün, siz benimle konuşuyorsunuz. belgesel yapmak istiyor, ileride bunlar olmalı.

ziyaretçi: kendileri...

hükümlü: herkes dikkat etmelidir. iletişim kesilirse ilişki biter. 15 gün sonra gelmezseniz bilin ki işler kötüdür. sonuçta siz kendi kararınızı verirsiniz. ille de savaşın falan demem. mehmet ve avukatlar da gelsin.

ziyaretçi: başkanım basın bekliyor

hükümlü: öcalan deyin... büyük bir çaba içerisinde. süreç anlamlıdır. dağ gibi sorunların durmaya devam ediyor. 1 yıl geride kaldı iyi veya kötü. derin müzakereler için devletin tavrını bekliyorum. yasal herhangi bir zemin oluşmadığı gibi ne bir ret ne de bir ilerleme yok.

bir halkımızın bayramını kutluyorum. islam'ı yanlış yorumlamasınlar... el kaide ve el nusra gibi islam'a ihanet içinde olan kesimlere karşı diyarbakırda demokratik islam kongresini toplayın. herkese selam söyleyin."

(Demokrat Haber)