Gezi olaylarını çok yakından izleyen BBC, bu defa Diyarbakır'da "Kürt toplumunun diğer kentlere nazaran Gezi eylemlerine çekimser yaklaşmasının" nedenlerini araştırdı.

BBC'ye göre, Diyarbakır, Gezi eylemcilerinin haklı taleplerine destek veriyor ama aynı zamanda "Biz acı çekerken neredeydiniz?” eleştirisinde de bulunuyor.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, "Gezi Parkı eylemlerine destek çıkanlar, başta İstanbul olmak üzere birçok kentte önce 'ayaklandı', sonra bir ara 'zıpladı', daha sonra bir 'duruldu', son olarak da 'durdu'" sözleriyle girdiği Diyarbakır mahreçli geniş haberine, "Çevreyi koruma niyetiyle başlayıp, demokratik hak talepleriyle yayılan eylemlere 'uzaktan bakan', haklı bulan ama belki biraz da 'gücenen' bir kent var: Diyarbakır..." ifadeleriyle devam etti.

BBC, Gezi Parkı ve çevresinde "Ya onların yıllarca yediği gazı biz 20 gündür yiyoruz... Şimdi daha iyi anlıyoruz onları" diyenleri duyduğunu, sosyal medyada, ''Bu polis medyanın gözü önünde Batı'da bunları yapıyorsa, kim bilir Güneydoğu'da neler yapmıştır'' soruları yaygınlıkla sorulduğunu belirtikten sonra "Diyarbakırlılar işte bu empati tavrına, biraz da ihtiyatla yaklaşıyor şimdi" değerlendirmesinde bulundu.

Haberde "İstanbul'da, İzmir'de, Ankara'da aileler arka planda tencere tava çalarken ve gençler gaz maskesine benzetmeye çalıştıkları el bezleriyle sokaklara akarken Diyarbakırlılar ise, kendi ifadeleriyle “Batı'ya son 30 yıldır sokaklarda 'neden yalnız bırakıldıkları' sorusunu soruyor şimdi" denildi.

BBC'nin, Diyarbakır'da konuştuğu halkın Gezi eylemcilerine ilişkin "Biz 30 sene meydandaydık, siz neredeydiniz?", "Biz 30 senedir böyle yaşıyoruz... Eğer Türkler Kürtler'e yardım etseydi, bu olaylar 1995'te biterdi" gibi sitemlerini yansıttığı haberinde ayrıca "Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Ditam) Başkanı Mehmet Kaya'nın, Kürtlerin demokratik taleplerinin de geçmişte şiddet kullanılarak bastırıldığı" yönündeki değerlendirmesine de yer verdi.

Kaya, "Kürtlerin Newroz kutlamaları ve ana dilde eğitim hakları için eyleme geçmek istediklerinde bu şiddete maruz kaldıklarını ama Batı'da farklı algılandığını, sanki örgüt üyeleri kente inmiş de, sanki çatışma ortamı yaratılmaya çalışılıyormuş gibi sunulduğunu" kaydederek Gezi eylemleriyle beraber bu algı'nın da değişebileceğini savundu.

BBC, Diyarbakır'da konuştuğu insanların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kazlıçeşme'de yaptığı konuşmada PKK'nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan için "terörist başı" gibi ifadeler kullanmasının ve Başbakan'ın sert üslubunun da barış sürecine zarar vermesinden çekindiklerini, Gezi Parkı olaylarının Başbakan'ın tavrını değiştirebileceğini ve barış sürecini zorlaştırabileceğini düşündüklerini de anlattı. (Medyatava)