Başbakanlık Çalışma Ofisi'ndeki toplantının basına kapalı olarak devam eden bölümünde, Akil İnsanlar Komisyonu'ndaki bazı isimler, Erdoğan'ı eleştirdiği öğrenildi. Erdoğan'ın "terör" ifadesini kullanmasının Kürtlerde güven kaygısı oluşturacağı belirtildi.

Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde "Akil İnsanlar Komisyonu" üyeleri ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı istişare toplantısının basına kapalı olarak devam eden bölümünde Erdoğan'a eleştiriler olduğu öğrenildi.

'Akil İnsanlar Komisyonu' üyelerinden bazı isimler, Erdoğan'ın basına açık bölümdeki konuşmasının 'sorunlu' olduğunu dile getirdi.

ERDOĞAN: YASALAR GEREĞİ 'TERÖRİZM' DİYORUM

ANF'nin haberine göre, Komisyonda yer alan, TUHAD-FED Genel Başkanı Zübeyde Teker, toplantı sırasında Erdoğan'a, süreci "terörü sonlandırma süreci" olarak tarif ettiği için eleştiri yöneltti.

Teker, söz alarak Erdoğan'a, "Eğer siz 'terörizm' tanımı koyarsanız, Kürt halkı hiçbir şekilde inanmayacak ve hatta sürece tepki gösterecektir. Zaten devletle duygusal olarak bağı kopmuş bir halka böylesi bir dille barış getirmekten bahsetmek sıkıntılıdır. Üslubunuza dikkat etmeniz faydalı olur" dedi. Erdoğan ise Teker'e, "Ben anayasada tanımlanan 'terörizm' kavramı üzerinden konuşmak durumundayım. Yasalar içinde ifade ediyorum" yanıtını verdi.

LAMİ ÖZGEN'DEN DE ERDOĞAN'A ELEŞTİRİ

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de, sürecin "terör" kavramıyla ifade edilmesine tepki gösterdi.

"Bu sorun iki yüz yıllık karmaşık bir sorun, bu sorunu terörle ifade etmek doğru değil. Hedeflenen süreci sonuca götürme konusunda da riskler barındırır" şeklinde eleştirisini ileten Özgen, Erdoğan'dan zaman içinde bu dili değiştirmesini istedi. Özgen'in sözleri üzerine de Erdoğan, benzer bir yanıt vererek, "Doğru, sorunun karmaşık olduğunun farkındayız. Ama hukuki boyuttan kaynaklı kendi açımızdan sorunu farklı argümanlarla ifade edebiliriz" vurgusunda bulundu.

Komisyon içerisinde yer alan bazı isimlerin de 'terörizm' kavramını kullanması, diğer üyeler tarafından tepki gördü.

BARIŞ ANNELERİ'NİN KOMİSYON'A DAHİL EDİLMEYİŞİ DE ELEŞTİRİLDİ

Komisyona Barış Anneleri'nin dahil edilmemesi de eleştirilen eksiklerdendi.

'Akil İnsanlar'ın görevi ise toplantıda, "halkla toplantılar düzenlemek ve halkı bilgilendirmek kadar, onların nabzını da tutmak" şeklinde ifade edildi. Komisyon, halkın talep ve beklentilerini; nasıl bir çözüm istediğini de yapacağı temaslarda not alacak.

'Akil İnsanlar Komisyonu'ndaki gruplar, birkaç gün içinde iç toplantılarına başlayacak ve plan-programlarını belirleyecekler.