Alican Eralp / Bianet

Bu yıl beşincisi düzenlenen “Bayrama Evet, Kurbana Hayır!” yürüyüşü tepkiler nedeniyle gerçekleştirilemedi.

Vegan Özgürlük Hareketi aktivistlerinin Tünel Meydanı’nda toplanmasının ardından, çevredeki bazı kişiler “dinsiz”, “İslam düşmanı” gibi ifadeler kullandı, bir kişi “dinine hakaret edildiğini” söyleyerek eylemcilerin üzerine yürüdü. Polis engel oldu.

“Kafesler varsa özgürlük yoktur”, “Sorgulamaya önce tabağından başla”, “Vegan ol kimsenin canı yanmasın” pankartları taşıyan aktivistler, Tünel Meydanı’nda bir basın açıklaması yaparak eylemi sonlandırdı.

“BU EYLEMLER SÜRECEK”

Vegan Özgürlük Hareketi’nden bir aktivist yaşananları şöyle değerlendirdi:

“Kabullenmenin bir öncesi tepki göstermek, inkar etmek olur hep. Sosyalizmin, feminizmin talepleri hakkında herkesin bir fikir var; fakat veganlığın ne olduğunu bilen yok. Bu tip eylemler veganlığın duyulmasını sağlayacak. Özgürlük deyince sadece insanların özgürlüğü akla gelmemesi için bu eylemler sürecek.”

Hareketten Hakan Yaşam ise her şeye ragmen hayvan özgürlüğü konusunda farkındalığın arttığını vurguluyor:

“İnançlarına saldırdığımızı düşünen insanlar olabiliyor. Yıllar içinde böyle düşünenler azaldı ve giderek de azalacak bence. İnsanlar farkındalık kazanıyor bu yüzden Türkiye’de vegan ve vejetaryenlerin sayısı da hızla artıyor.”

“ÖLDÜRMEK YERİNE HAYATI PAYLAŞALIM"


Yaşanan gerginliğin ardından Tünel Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Bugün, burada toplanma amacımız ibadet için yapılan ve hayvanları kapsayan geleneklerin alternatifleri olabileceğini göstermek ve bu durumdan dolayı rahatsızlığımızı dile getirmektir.

“İslam Dini, ‘Kurban’ ifadesi ile paylaşmayı, zor durumda olanlara yardımı amaçlar. Korku içinde titreyen acı ve ıstırap içinde dehşete düşmüş biçare hayvanları öldürmek sevgi ve merhamet dini İslam’ın bir ibadet şekli olamaz.

“Hayvanlar candır, dosttur; yiyecek, giysi, denek, oyuncak değildirler! Ölüm şenliklerini düzenlemek yerine hayatı paylaşalım diyoruz.”

* Fotoğraflar:  Armağan Gülhaş