Diyarbakır’ın Lice ilçesinde asker kurşunuyla iki kişinin yaşamını yitirmesini protesto eden grupların Diyarbakır 2′nci Hava Kuvvet Komutanlığı’ndaki bayrağı indirmesinin faturası iktidar ve muhalefet tarafından askerlere kesilirken, güvenlik kuvvetleri içinde bulundukları durumu şu sözlerle anlattı: “Vursak bir dert, vurmasak bir dert!”

Cumhuriyet’ten Utku Çakırözer’ın köşesinde görüşlerine yer verdiği bir askeri yetkili, “Vursak bir dert. Çünkü siyasi iktidar çıkıp ‘Çözüm sürecinde sen neden ateş ettin?’ diyor. Vurmasak işte gördünüz başka dert. Bu kez de ‘Neden indirmedin?’ deniyor. Arkanızda siyasi irade göremeyince nasıl müdahale edeceksiniz? O irade olmadan olmaz” dedi.

MUHALEFETİN ELEŞTİRİLERİ SİYASİ, BAŞBAKAN’INKİ ‘SIKINTI’LI

Dün yapılan grup toplantılarında Başbakan Tayyip Erdoğan “Bayrağı indireni indirmiyorsan sorumlusun” diyerek askerin bedel ödeyeceğinin sinyalini vermişti. MHP lideri Devlet Bahçeli ise Genelkurmay Başkanı başta olmak üzere komutanların istifasını istemişti.

Muhalefetten gelen eleştirilerin ‘siyasi‘ olarak algılandığına işaret eden yetkililer; hükümetten, özellikle de Başbakan’dan gelen eleştirilerin ‘sıkıntı‘ yarattığını belirtti.

ÇÖZÜM SÜRECİYLE ELİMİZ KOLUMUZ BAĞLANDI

Çözüm sürecinin başlamasından itibaren bölgedeki güvenlik güçlerinin operasyon yetkisinin elinden alındığını belirten askeri kaynaklar, “Bizim elimiz kolumuz bağlı. Terörist gördüğümüz her yerde o kentin valisine bildirim yapıp operasyon izni istiyoruz. Bu izin ya verilmiyor ya da operasyonu yapılamaz hale getirecek şekilde geciktiriliyor” dedi.

Olayla ilgili başlatılan soruşturmanın en üst yetkili korgenerale kadar uzanabileceği söylenirken Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ya da Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk’ün istifasının gündemde olmadığı ifade edildi. (Diken)