Siirt’te Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Genel Meclis Üyesi İdris İlhan, 25 Eylül’de yapılan ev baskınında sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.

Siirt Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerin ardından İlhan, 26 Eylül günü Siirt Adliyesi’ne sevk edildi.

Sosyal medya hesabında “Dolar çıktığı için batmıyoruz, battığımız için dolar yükseliyor. Dolar 7.15” ifadelerini kullanan İlhan, “Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet” ettiği iddiasıyla savcılık tarafından tutuklanma talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderildi.

İlhan ifadesinde, sosyal medya hesabındaki paylaşımın, 80 milyon insanı ilgilendiren ekonomik bir değerlendirme olduğunu belirterek, paylaşımla herhangi bir manipüle amacının olmadığını söyledi.

Sulh Ceza Hakimliği, suçun niteliği, mevcut delil durumu ve şüpheli savunmaları incelediğinde kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunduğunu ileri sürerek, şüphelinin kaçacağı şüphesini uyandıran somut olguların bulunduğu, bu nedenle adli kontrol şartının yetersiz kalacağına hükmederek tutuklanmasına karar verdi.

Tutuklanan İlhan, Siirt E Tipi Cezaevi’ne gönderildi.

İLHAN’IN TUTUKLANMASINA TEPKİ

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş İlhan’ın tutuklanmasına tepki göstererek Twitter’dan şu paylaşımı yaptı:

“Dün sabah Siirt İl genel Meclis üyemiz İdris İlhan gözaltına alındı ve bugün propaganda ve Sermaye Piyasası Kanununa muhalefetten tutuklandı. Nedeni ‘Dolar yükseldiği için batmıyoruz, battığımız İçin dolar yükseliyor’ paylaşımı. Hukukçu olan takipçilerimin yorumlarına sunuyorum…”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı