Batman’da yağmura rağmen coşkunun dorukta olduğu 2014 Newroz mitinginde BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yaklaşık yüz bin kişiye seslendi.

Sahneye slogan ve alkışlar eşliğinde çıkan Demirtaş, ilk olarak tutuklu Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay’a selam gönderdi; “Buradan Batman Belediye Başkanının rehin aldığı Nejdet Atalay'a selam ve sevgilerimizi gönderiyor, Newrozu’nu kutluyoruz. Çok uzun yıllar zahmet ve bedel ödenen bir mücadele ile bir halk iradesi yarattınız. Batman halkına mücadelenin zorluklarını anlatmanın anlamı yok. Siz bu mücadeleyi yürüttünüz. Burada seçime giren her partinin vaatleri olabilir, ama BDP şahsında somutlaşmış olan özgürlük talebidir” diye konuştu.

"BDP’YE HER OY COPLANAN ANALARI UNUTMAMAK DEMEKTİR"

AKP’ye giden her oyun sokaklarda çocukları ve anneleri coplayanları onaylamak anlamına geldiğini kaydeden Demirtaş, “AKP yol da yapabilir yolsuzluk da yapabilir. Riya ikiyüzlülük konusunda onlardan daha becerikli olan yoktur. Bu alanda Başkan Apo posterlerini açanları selamlıyorum, kimse artık bundan sonra bunu görmezden gelmeyecektir. Her BDP oyu Batman sokaklarında analara çocuklara, tekme tokat gazla copla yaptıklarınızı unutmamak demektir. Roboski’yi unutmadık unutmayacağız demektir. Cezaevindeki on binleri unutmadık demektir.

Biz yeni bir kenti inşa etmek için çalıştık. Dolar yeşili görmeden, ayakkabı kutularındaki paraları görmeden yeni bir kent inşa ettik. Halkın iradesini esas alarak, değerlerine ihanet etmeden, rantçılara peşkeş çekmeden…” diyen Demirtaş, ‘rant partisi’ olarak değerlendirdiği AKP’nin hırsızlık yapmasına izin vermeyeceklerini söyledi.



"BATMAN HALKI AKP’NİN YAPTIKLARINI UNUTMADI"

Demirtaş, “Batman'da AKP peşinde koşanlar, sadece küçük bir ‘duygusal’ neden var, ama kusura bakmayın halk Batman'ı size peşkeş çekmeyecektir. Burada rant, hırsızlık mümkün değildir. Burada hırsıza yer yok, burada şeffaf halk yönetimi olacak. Her şeye rağmen, bu yalın gerçeğe, ortaya dökülen bu rezalete rağmen AKP'den vazgeçmeyenler unutmasınlar burada size yer yok. Batman Halkı yediğiniz her haram lokmayı burnunuzdan fitil fitil getirecek. Gidecek yeriniz, yatacak mezarınız olmayacak. Buraya gelip Batman belediye başkanı çalışmamış diyen Başbakan seni bunu unutabilirsin, ama Batman halkının desteğiyle alnımız açık başımız diktir. Bunun sırrı nedir, halk belediyeciliğidir” diye konuştu.

Batman halkını BDP Belediye yönetimi etrafında kenetlenmesini isteyen Demirtaş devamla şunları söyledi:

“Sabri ve Gülistan Arkadaşlarımız 30 Mart’ta görev aldığında kapıları açık, telefonları açık olacak. Sadece sizlere hizmet edecekler, halkın iradesine saygı göstererek temiz bir belediyecilik yapacaklardır. 30 Mart’ta büyük bir şaşkınlık yaşayacak Türkiye. Ardahan'dan Urfa’ya BDP'nin meşalesi yanacak. Batman halkına ricamız durmadan dinlemeden çalışmaktır.”

"BATMAN SENİ CÜCE ADAM YAPACAK"

Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her şehirde protestolarla karşılandığına dikkat çeken Demirtaş, Berkin Elvan’ın Erdoğan tarafından “terörist” ilan edildiğini hatırlattı. Demirtaş, “AKP'nin çirkinliklerini, zulmünü görmek için kasetlere gerek yok. Biz bu alanlarda biz cemaatin kuyruğuna takılarak büyük bir parti olmadık, halkımızla kol kola büyük bir parti haline geldik. Herkese bunların ikiyüzlü politikalarını anlatın. Bunların Türkiye’ye vereceği bir şey kalmadı. Başbakan gittiği her şehirde protesto ediliyor, 50 yüz kişi göz altına alınıyor, ama bir araya gelen her 50 kişi gidip HDP binalarına saldırıyor. Emniyetin işi kalmadı başbakanı halktan ve kasetlerden koruyor. Halk kimin çapı ve kalibresinin ne olduğunu biliyor. Şimdi 30 Mart’ta Batman'da uzun adamlık söküyor mu yoksa Batman seni cüce adam mı yapacak. Vicdanını yitirmiş bir başbakandan demokrasi ve özgürlükler konusunda nasıl bir beklenti içinde olabiliriz? Ceylan Önkol'u, Berkin Elvanı terörist ilan etti. ‘Ne ekmeği, yüzünü kapatıp taş attı’ diyor. Senin zulmüne karşı taş atmayan çocuk kalmadı. Türkiye’nin her yerinde çocuklar şeytan taşlar gibi seni taşlıyor. Çocuklar artık şeker ve oyuncakla oynamıyor, işte senin tehdit ve provokatif konuşmalarınla toplum patlama noktasına geldi. Batman senin terörist ilan ettiğin çocuklara selam gönderecek 30 Mart’ta” şeklinde konuştu.

Demirtaş’ın ardından Kürt sanatçı Servet Kocakaya sahne aldı. Batmanlılar yağmur altında Kocakaya’nın seslendirdiği parçalarla halaya durdu.

Ardından Avrupa'da müzik çalışmalarını yürüten sanatçı Diyar ve Ermeni kökenli Hozan Dilovan sahne aldı. Sahne alan sanatçı Diyar'ı kitle slogan, zılgıt ve alkışlarla karşıladı. Hozan Diyar'ın ardından Hozan Dilovan sahneye çıkarak, söylediği şarkılar eşliğinde kitleyi coşturdu. Dilovan'ın verdiği konser ardından Newroz programı sona erdi. (ANF / Foto: Ferhat Aslan)