Batman’da 3 Ağustos Pazartesi günü Sason Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan operasyonda gözaltına alınan dokuz kişiden yedisi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Üç gün önce Batman merkez ve Sason ilçesine bağlı köylerde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan dokuz kişiden yedisi çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Operasyonda gözaltına alınan dokuz kişi, jandarma karakolundaki işlemlerinin ardından adliyeye çıkarıldı. Gözaltına alınan yurttaşların avukatları ile saatlerce adliyede bekletilmesi üzerine, 10 gün önce ilçede görevlendirilen savcılığa çıkan avukatların savcılık tarafından odadan kovulduğu belirtildi.

Yüksekovahaber’de yer alan habere göre, savcılıktaki ifadelerinin ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen dokuz kişiden ikisi serbest bırakılırken, İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şube Yöneticisi Ahmet Demir, Havre köyü muhtarı Şevket Argış ve Sabone köyünden Mehmet Şerif Acet ile Tayip Argış, Aslan Argış, İzzatin Argış, Bışar Onar isimli yurttaşlar, “örgüte üye olmak” iddiasıyla tutuklandı.

GÜNLERCE SÜREN GÖZALTIYI İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜRDÜLER

İHD Batman Şube Yöneticisi Ahmet Demir’in de aralarında bulunduğu yedi kişi Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilirken, ev baskınlarında gözaltına alınan dokuz kişinin adli işlemlerinin üç gün boyunca uzatıldığı, fiziki ve psikolojik baskıya maruz kaldıkları ortaya çıktı.

Konuya ilişkin olarak açıklamada bulunan İHD Batman Şubesi, gözaltına alınan kişilerin Sason Savcılığı tarafından kolluk aracında yakıcı güneş altında saatlerce bekletildiğini, ifade alma işleminin ise günlere yayılarak şahıslara böylelikle işkence uygulandığını kaydetti.

KİTAP AYRACI, ŞALVAR VE BUZDOLABI “SUÇ UNSURU” OLARAK GÖSTERİLDİ

Sason ilçesinde 10 gün önce göreve başlayan savcının, avukatların savunma hakkını engellediğini ve bir “hukuk katliamı” yaşandığını kaydeden İHD Batman Şubesi, tutuklanan yurttaşlara ilişkin dava dosyasında ise, derin dondurucu, şalvar, kitap ayracı gibi materyallerin “suç unsuru” olarak gösterildiğini belirtti. Dava dosyası hakkında “gizlilik kararı” verildiği öğrenildi.

“GİZLİ TANIK” UYGULAMASI YENİDEN SAHNEDE

Batman’da yaşanan hukuk skandalında yedi kişinin tutuklanmasına “gerekçe” olarak “gizli tanıkların” ifadesi gösterildi. Muhalefet partileri tarafından kaldırılması önerilen ve uluslararası hukuk normlarına göre Türkiye’de tartışmalı bir şekilde tatbik edildiği belirlenen “gizli tanık” uygulamasıyla öne sürülen iddialara dayanarak yedi kişinin tutuklanması, bölgede yaşanan hukuksuzluğu bir kez daha gözler önüne serdi.

İHD Batman Şubesi, dosya hakkında gizlilik kararı verilmesini ve gizli tanık uygulamasını “adil yargılamanın ağır ihlali ve bir hukuk skandalı” olarak nitelendirdi. (Demokrat Haber)