Batman'ın Cudi, Petrolkent, Bağlar ve 19 Mayıs mahallelerinde 16 ile 20 yaşlarındaki gençlerin resmi bir işlem yapılmadan gözaltına alındığı ve para karşılığında "ajanlık" dayatmalarına maruz kaldıkları iddia ediliyor.

MA’nın haberine göre, yaşadıklarına ilişkin şimdiye kadar her hangi bir girişimde bulunmayan gençler, can güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle yaşadıklarını anlatmakta çekiniyor.

KAÇILIRAK KENT DIŞINA GÖTÜRÜLDÜLER

Mahallelilerden alınan bilgilere göre, yaklaşık üç aydır özellikle Batman'ın yoksul mahallerinde yaşları 16 ila 20 yaşlarındaki gençler, polis oldukları belirtilen kişilerce sivil ve zırhlı araçlara bindirilerek kent dışında bulunan boş arazilere götürülüyor.

21 plakalı veya 72 plakalı ranger, hundai veya ford marka araçlara bindirilen gençler için herhangi bir gözaltı işlemi yapılmıyor. Yol boyunca kimlikleri kontrol edilen gençlere ilk önce fiziki şiddet uygulanıyor. 

ÖLÜM TEHDİDİ

İddialara göre, şiddete maruz kalan gençlere para karşılığında ajanlık teklif edildiği belirtilirken, teklifi kabul etmeyen gençler ölüm tehditlerine maruz kalıyor.

Cudi Mahallesi'nde bulunan Petrol Lisesi bahçesinde zırhlı araçlara bindirilen gençlerden birinin yapılan teklifi reddettiği için başına uzun namlulu silah dayatıldığı kaydedildi.

YEMEK TEKLİFİ İLE DIŞARIYA ÇAĞIRIYORLAR

Kaçırılan gençlerin, darp edilip tehdit edildikten sonra kent dışında çeşitli ıssız noktalara bırakıldığı ve buralardan evlerine döndüğü belirtiliyor.

Serbest bırakılan gençlerin, yine zorla alınan telefon numaraları üzerinden mesaj ve aramalarla tehdit edildikleri ifade ediliyor.

Telefonla yemek teklifi adı altında dışarı çağrılan gençler, teklifleri kabul etmeyince tehditlere maruz kalıyor.

GENÇLER ANLATMIYOR

Gençlere yapılan üst aramalarında üzerlerinde para çıkmayanlara özellikle "Cebinde binlerce lira para olabilir yeter ki bize bilgi getir" denildiği kaydedilirken, gençlerin can güvenlikleri nedeniyle telefon kullanmaktan vazgeçtiği ifade edildi.

Mahallelerde bu tür uygulamalara çok sayıda gencin maruz kaldığı belirtilirken, kimi gençler, yaşananları ailelerine anlatıyor kimi gençlerin de sessiz kalarak yaşadıklarını kimseye anlatmadığı belirtiliyor.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı