Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş, Batı dünyasının şu anda Müslüman toplumuyla birlikte yaşayabilme sınavı verdiğini söyledi. Gazetesinin, Hz. Muhammed'e hakaretler içeren "Müslümanların Masumiyeti" filmiyle ilgili attığı "İfade özgürlüğü bahane İslam düşmanlığı şahane" başlığını değerlendiren Koptaş, Batı'da şu anda bir çifte standart olduğunu ifade ederek, "Batı, bu çifte standarttan vazgeçmeli. Biz bu başlığımızla çifte standarda dikkat çekmek istedik." dedi.

Batı dünyasının, Müslümanlar ve içindeki diğer göçmenlerle bir arada yaşama sınavıyla karşı karşıya olduğu ifade eden Koptaş, "Şu ana kadar da bu sınavdan iyi bir not alabildiği söylenemez. Buna binaen yeni normlarını oluşturmak zorunda. Bunu yapmazsa geçmiş normlarla ifade özgürlüğü gibi bugün öne çıkan bir takım normlarla bir arada yaşama kavramı ile yan yana gelmesi çok mümkün olmayacaktır." Aksi durumda ifade özgürlüğü ve birlikte yaşama kavramlarının birbirine feda edileceğine dikkat çeken Koptaş, "Bunu da çok tehlikeli buluyoruz. Dolayısıyla öncelikli amaç birlikte yaşayabilmek faktörü olmalı. Doğrusu bu." ifadelerini kulandı. 

Batı dünyasının, inkâr edilemeyecek demokrasi, insan hakları ifade özgürlüğü gibi önemli normlar da kabul ettiğine dikkat çeken Koptaş, "Bu normlar, çok değerli ve hepimizin sahiplenmesi gereken standartlar. Ama birlikte yaşayabilme kültürü de bunlar kadar değerli. Tehlikede olan da bu birlikte yaşama kültürüdür." dedi.

SONUÇ BİLİNİYORDU
Koptaş, İslam dünyasında infiale yol açan filmin nasıl bir sonuç doğuracağının önceden bilindiğinin altını çizerek şunları aktardı: "İnsanların sokaklara döküleceği, kanların döküleceği belliydi. Bu plana tepki tahriklere kapılmadan, demokratik sınırlar çerçevesinde olmalı. Zaten kimsenin canına kıymadan, malına zarar vermeden yapılacak tepkilere de kimsenin diyeceği bir şey olamaz. Bu çerçevede olan tepkiler meşru ve haklı tepkilerdir. Ama şiddete ulaştığı, karşı tarafın inancına da sağısızlık yapıldığı noktada, ayağına kurşun sıkan haklılığına zarar veren tepki oluşmuş oluyor."

AGOS'TAN ANLAMLI MANŞET
Agos "Müslümanların Masumiyeti' adlı filme olan tepkisini: 'İfade özgürlüğü bahane İslam düşmanlığı şahane.' şeklinde attığı manşetle ortaya koymuştu.  (zaman)