Okula başörtülü geldikleri için bir aydır derse alınmayan öğrencilerin velileri, okul yönetimiyle görüşemedi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise, kılık kıyafet yönetmeliği doğrultusunda hareket edildiğini ifade edip, kurallara uymayan kız öğrencilerin derslerde yok sayıldığını, konuyu yetkili mercilere aktardıklarını söyledi.

Hilvan'da bulunan Mustafa Kemal ve Yavuz Sultan Selim İlköğretim okullarında, yaklaşık 40 öğrenci okula başörtülü geldikleri gerekçesiyle derslere alınmıyor. Yaklaşık bir aydır, her gün başörtüsü takarak okula gelen yaşları 8 ile 13 arasında değişen kız öğrenciler, derslere bu şekilde giremeyince, yeniden evlerine döndü. Bazı kız öğrenciler bu şekilde derslere giremeyince okula girerken başörtülerini çıkarırken, birçoğu ise başörtüsünü çıkarmadı. Öğrenci velileri de, uzun süredir devam eden bu durum ile ilgili olarak okul idaresi, İlçe Milli Eğitim ve yetkililer ile yaptıkları görüşmede sonuç alamadı.

BAŞÖRTÜLÜ KIZLARIYLA OKULA GELDİLER
Bir aydır çocuklarının eğitim hakkının elinden alındığını ileri süren bir grup öğrenci velisi, bugün beraberindeki başörtülü kızlarıyla birlikte öğrenim gördükleri Yavuz Sultan Selim İlköğretim Okulu'na geldi. Burada toplanan yaklaşık 20 kız öğrenci ve velisi, okul yönetimi ile görüşmek istedi. Polislerin de önlem aldığı okula giren öğrenci ve veliler, yöneticilerin bulunduğu binaya gitti. Ancak okul yöneticileriyle görüşemediler.

KIZIM İNANCINI YAŞIYOR
Eğitimin zorunlu olduğunu ve Anayasa'nın 42. maddesi ile güvence altına alındığını ifade eden öğrenci velilerinden Mevlüt Atmaca, "Kızım inancını yaşıyor ve bu durum eğitimi sırasında engelleniyor. Bir aydır çocuklarımızı düzenli olarak her gün okula gönderiyoruz. Ancak başörtülü oldukları için okul idaresi tarafından geri çevrilmekte ve derse alınmamaktadırlar. Oysa anayasada bile eğitim hakkının hiçbir şekilde engellenemeyeceği açıkça beyan edilmektedir. Okul idaresine bunları söylediğimizde bize öğrencilerimizi başörtülü geldikleri sürece derse alamayacaklarını söylüyorlar. Oysa yasal olarak hiçbir dayanağı olmadan çocuklarımızın geleceklerini karartıyorlar. Bu durum karşısında ilgili makamlara müracaat ettik, ancak hiçbir makam sorunumuza çözüm yolu göstermedi" dedi.

Başörtüsü taktıkları için derse alınmayan öğrencilerin derslerden geri kaldıklarını ve bu nedenle psikolojilerinin bozulduğunu söyleyen velilerden Ali Cidal ise, "Çocuklarımızı okula gönderiyoruz ama okul idaresi başörtüsünü bahane ederek onları geri çeviriyor" diye konuştu.

Babaları ile geldikleri okullarında derse alınmayan ilköğretim öğrencisi kız öğrenciler ise, bir aydır yaşadıkları sorunun çözülmesini beklediklerini ifade etti.

Öğrenciler ve velileri, bahçede gazetecilere açıklama yaptıktan sonra okuldan ayrılıp, evlerine döndü.

YETKİLİLER: YÖNETMELİĞE GÖRE HAREKET EDİLİYOR
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise, ilçedeki 2 okulda yaşanan sorunun bir aydır devam ettiğini doğrulayarak, "Öğrencilerin derslere nasıl girecekleri konusunda kılık kıyafet yönetmeliği vardır ve biz de bu doğrultuda hareket ediyoruz. Yönetmelikte ilköğretim öğrencilerinin derslere beyaz yakalı önlük ve taralı saçları taralı şekilde girebileceği belirtilmiştir. Biz de bu doğrultuda öğrencilerimizi yönetmeliğe uymadıkları için dersliklere alamayıp, kendilerini ve velilerini bilgilendiriyoruz. Bu şekilde gelmedikleri için derse giremeyen öğrenciler de yoklama sırasında yok sayılıyor. Öğrencilerin ve velilerin bu ısrarı ile ilgili olarak biz de üst mercilere durumu ilettik. Henüz bu müracaatımızla ilgili geri dönüş olmadı. Üst makamların bu yöndeki kararı gelince, verilen karar doğrultusunda hareket edeceğiz" dedi.

DHA