Gazeteci Celal Başlangıç, HDP’nin Meclis’teki çalışmalarının durdurulma kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Milletvekillerinin parti başkan ve yöneticilerin tutuklandığı süreçte siyaset yapma olanağının kalmadığını dile getiren Başlangıç, “HDP Genel Merkez kapalı, parti meclisi genel merkeze giremiyor, eş genel başkanları, milletvekilleri tutuklanmış durumda. Zaten çok uzun süredir bölgede süren operasyonlarda partilerin il eş başkanları, ilçe başkanları gözaltına alındı binlercesi tutuklandı” ifadelerini kullandı.

‘ORTADA UYGULAMAYA GEÇMİŞ BAŞKANLIK SİSTEMİ VAR’

Başkanlık sisteminin uygulamaya geçtiğini savunan Başlangıç, “Bu şartlar altında siyaset yapma olanağı kalmadığı halde HDP’nin bu parlamento çalışmalarına katılmama kararı iktidar sözcülerine ‘Ya niye gelip siyaset yapmıyorsunuz millet sizi seçmiş’ gibi yüzsüz bir ifadeyle karşılıyorlar. Şu anda bu siyaset yapma olanaklarını başka kanallarda açmak gerek, çünkü zaten parlamentoda bu süre içerisinde bir anlamı kalmadı. Ortada uygulamaya geçilmiş bir başkanlık sistemi var.” diye konuştu.

Başlangıç, AKP’nin yeterli zemin bulursa öncelikle anayasa değişikliğinde başkanlık sistemini referanduma götürecek bir yöntem deneyeceğini, fakat bu konuda MHP ile anlaşmaları tam olarak gerçekleşmediğini ifade etti.

Başlangıç’ın açıklamasının devamında şunları söyledi:

“MHP’nin bu konuda AKP’ye ödetmek istediği bedel çok ağır, o da idam cezasının direkt gelmesi. Bu Türkiye’nin aynı zamanda çağdaş dünyadan, Avrupa Birliği’nden tam anlamıyla kopması demek olacak. Ama henüz AKP cesaret edemediği için sorun yaşanıyor. Eğer bu engeli aşarlarsa referanduma götürülebilirler. Ama şu anda köşke gelen anket sonuçları da yüzde 43-45 bandında görünüyor. Bu yüzden AKP tekrar bir erken seçim deneyip, HDP’yi hatta belki MHP’yi barajın altında bırakacak bir seçim sonucuyla anayasayı tek başına değiştirecek bir çoğunluğu da almayı hedefleyebilir. Ama bunu göze alması için HDP ve MHP’nin baraj altında kaldığını, yani en azından HDP’nin baraj altında kaldığını görmesi gerekiyor. Şu ana kadar bunu görebilmiş değiller. Bu yüzden her şey önümüzdeki süreçte şekillenecek gibi görünüyor.”

(Kaynak: ANF)