İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki küçük salonda görülen İnternet Andıcı Davası'nın 58. duruşması başladı.

 

Duruşmada, savunma yapmak için kürsüye gelen davanın tutuklu sanığı eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, şunları söyledi:

 

''Bir Genelkurmay Başkanı'nın böyle iddialarla suçlanmaya çalışılması, yetersizliğin komedisidir. Bu iddianameye hiçbir itibarım yoktur. Bana terör örgütü yöneticisi diyenlere şaşarım. Bu suçlama hiçbir zaman kişisel suçlama olarak kabul edilemez. Bu suçlama gerçekte şahsım üzerinden Türk Silahlı Kuvvetleri'ne de yöneltilen ağır bir suçlamadır."

 

Başbuğ, Anayasa'nın 148. maddesi gereğince yargılanacağı yerin Yüce Divan olduğunu belirterek, ''Bu nedenle mahkemenizin beni yargılamakla görevli olmadığını düşünüyorum. Savunma yapmayacağım, hiçbir soruya da cevap vermeyeceğim'' dedi.

 

'ANLATACAK ÇOK ŞEYİM OLACAK'

Duruşmada Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese tarafından, Başbuğ'un daha önce alınan ifadeleri okundu.

 

Başbuğ, savcılık ve nöbetçi hakimlik ifadelerini kabul ettiğini söyledi.

 

Başbuğ, duruşmaya verilen ara sırasında, izleyicilerin bulunduğu bölüme yaklaşarak kendisini izlemeye gelen emekli komutanlarla sohbet etti.

 

Bu arada, Başbuğ'un eşi Sevim Başbuğ, ''Koskoca Genelkurmay Başkanı'nı sanık sandalyesine iftiralarla oturtuyorlar. Hiç kimse de bir şey demiyor. Ayıp diye bir şey var'' dedi.

 

Bunun üzerine Başbuğ da, ''Hani nerede o eski genelkurmay başkanları. Hiçbiri burada yok. Onların başına gelse, biz koşa koşa gelirdik buralara. Daha durun, anlatacak çok şeyim olacak. Zamanı gelince daha konuşacağız'' dediği duyuldu.

 

Başbuğ, duruşmaya verilen öğlen arasında da basın mensuplarının bu açıklamalarını haberleştireceklerini söylemesi üzerine, ''Yazın, yazın. Burada bir genelkurmay başkanı yargılansaydı, ben dışarıda olsaydım onun duruşmasına gelirdim'' dedi.

 

SALONU TERK ETTİ

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde Başbuğ'a, mahkeme heyeti tarafından ikinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanıklarından eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin ile Fatma Cengiz arasında geçen telefon kayıtları dinletildi.

 

Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, bu kayıtlarda Başbuğ'dan bahsedildiğini belirterek, ''Bunları tanıyor musunuz?'' diye sordu. Başbuğ da tanımadığını söyledi.

 

Başkan Özese, ardından Şahin ile Cengiz arasında geçen ve duruşmayı izleyenler arasında gülüşmelere neden olan telefon kayıtlarını dinletti.

 

Özese, ''Burada malzemelerden söz ediliyor. İkide bir şarj edildiğini söylüyor'' dedi.

 

Başbuğ da bu kayıtlara ilişkin sorulara yanıt vermeyerek, ''Burası ciddi bir mahkeme. Yalnız magazinleşti. Bu Türk adaletine şaibedir. İbrahim Şahin ile Fatma Cengiz'i benden daha iyi tanıyorsunuz'' diye tepki gösterdi.

 

Başbuğ'un bu sözleri salondaki izleyiciler alkışlayınca Başkan Özese uyarı yaparak, ''Burası ciddi bir mahkeme. Yargılama yapıyoruz. Dışarı çıkartırım'' dedi.

 

Başbuğ ise ''Bu mu ciddi oturum? Lütfen çıkartın Başkan. Yalnız konuşmada ismi geçenleri de buraya çağırın'' diye konuştu.

 

Mahkeme heyeti, tekrar aynı kişiler arasındaki başka bir telefon ses kaydını dinletince de Başbuğ buna tepki göstererek duruşma salonunu terk etti.

 

Salonda tekrar alkışlar olunca Başkan Özese duruşmaya ara vererek, alkışlayanların tespit edilmesini istedi.