İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon Başbakan’ın Ermeni’lere yönelik taziye açıklamasına cevap verdi. Komisyon, Erdoğan’ın taziye açıklamasının Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu belirtirken “Metin bir soykırım inkarı metnidir” dedi.

Beyza Kural'ın Bianet'te yer alan haberine göre komisyon adına açıklama yapan Eren Keskin, Komisyon’un “Ermeni Soykırımı'nın 100. yılına doğru ‘İnkara son’ ” kampanyasının başladığını da duyurdu.

Keskin, Başbakan’ın açıklamasının Cumhuriyet tarihinde bir ilki oluşturduğunu söylerken bunu, inkara karşı dünyada ve Türkiye'de verilen mücadelenin sağladığını belirtti.

“Çünkü Ermenilerin acı çektiğini kabul ediyor, Ermenilere baş sağlığı diliyor, Türkiye'de 1915 ‘olaylarına’ ilişkin farklı görüş ve düşüncelerin serbestçe ifade edilmesinin gerektiğini ilan ediyor.

“Bunun, Türkiye Cumhuriyeti'nin bugüne kadar kullandığı dil açısından bir ilerleme olduğuna kuşku yok. ‘Yaptık çünkü hak etmişlerdi’ tezlerinin evrensel hukuk ve insan hakları dünyasında artık daha fazla sürdürülemeyeceği çoktandır ortadaydı."

Açıklamada bu taziye ile devletin “inkar politikasını” değiştirmediği belirtildi.

“Türkiye Cumhuriyeti devleti hakaret ve yalan dolu kaba bir inkarcılıktan, bir miktar inceltilmiş bir inkarcılığa geçiş yapmak zorunda kalmıştır, inceltilmiş diline rağmen, metin bir soykırım inkarı metnidir. Olumlu bulunabilecek bir cümlenin ya içinde, ya da hemen sonrasında inkar ve tehdit kendini gösteriyor.”

“ ‘20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz’ denmiş. Ama aynı cümle içinde inkar tüm açıklığıyla sırıtıyor: Ermenilerin ölümlerini sistematik, organize bir imhaya değil, ‘20. yüzyılın başındaki koşullar’a bağlıyor. Savaş koşulları, hava koşulları, ekonomik koşullar vs.

“ ‘Türkiye'de 1915 olaylarına ilişkin farklı görüş ve düşüncelerin serbestçe ifade edilmesi; çoğulcu bir bakış açısının, demokrasi kültürünün ve çağdaşlığın gereğidir’ denmiş. Arkasından eklenmiş: ‘Türkiye'deki bu özgür ortamı, suçlayıcı, incitici, hatta bazen kışkırtıcı söylem ve iddiaları seslendirmek için vesile olarak görenler de bulunabilir.’

"Yani, ‘Osmanlı devleti Ermenilere soykırım yapmıştır’ demek ‘suçlayıcı’, ‘incitici’ ve ‘kışkırtıcı’ olmak anlamına gelmeye devam edecek. Başbakan, böyle bir durumu nasıl karşılayacaklarını da açıkça ifade etmiş: ‘1915 olaylarının Türkiye karşıtlığı için bir bahane olarak kullanılması ve siyasi çatışma konusu haline getirilmesi de kabul edilemez.’”

"1915 yılında Osmanlı devletinin Ermeni halkına yaptığı soykırımdır. Soykırım insanlık suçudur. Soykırım en kapsamlı, en ağır şiddet içeren insan hakları ihlalidir. Soykırım inkârı da, bu en ağır insan hakları ihlalini sürdürmek demektir."

Açıklamada taziye mesajının ardından Başbakanlığa bağlı Türk Tarih Kurumu'nun 24-25 Nisan'da Van'da düzenlediği iki günlük 'Birinci Dünya Savaşında Ermeniler' sempozyumuna yer verildi.

“ Sempozyumda 100 yıllık inkar tekrar edilmiş, esas katliamın Ermeniler tarafından yapıldığı, Ermenilerin sayısız isyan çıkardıkları, Ruslarla işbirliği yaparak Osmanlı'yı arkadan vurduğu anlatılmıştır.”

"Başbakanın 'taziye' mesajının ertesi günü Türkiyeli Ermeniler bir kez daha düşmanlaştırılmış, suçlanmış ve soykırım aklanmıştır."