Başbakan Erdoğan, Kars ziyaretinde eski AKP’li Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından ünlü heykeltıraş Mehmet Aksoy’a yaptırılan 35 metre yüksekliğinde ve 350 ton ağırlığındaki ‘İnsanlık Anıtı’na tepki gösterdi.  Başbakan, “Hasan Harakani’nin türbesinin yanına bir ucube koymuşlar, garip bir şey dikmişler. Belediye bölgeyi gayet güzel bir park haline getirecek” deyince, yıllardır süren bir tartışmanın da fitilini ateşledi.

3 KEZ YIKIM KARARI ÇIKTI

Olaylı anıtın yapımına 2006 yılında başlanmıştı. O zaman AKP’li olan, daha sonra CHP’ye geçen Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, “Şöyle görkemli bir anıt yapalım ki hem barışı simgelesin hem de Ermenistan’dan da görülsün” diyerek kolları sıvadı. Heykeltıraş Mehmet Aksoy’a projeyi hazırlattı, gerekli yerlerden de izinleri alıp anıtın inşasını başlattı. 2008 Ekim’inde bitirilmemiş halinin tanıtımı yapıldı. Ancak kendisi de Azeri olan MHP İl Başkanı Oktay Aktaş, anıtın ‘tarihi Timurpaşa tabyası üzerine yapıldığı ve arazinin de SİT alanı olduğu’ gerekçesiyle Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvurdu. Koruma Kurulu 2006 yılında inşanın durdurulması, 2008 ve 2009 yılında da alanda uygulama yapılmayacağı ve anıtın yıkılması kararlarını aldı. Kars’ın şimdiki Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş da anıtın SİT alanına yapıldığı, yapı ruhsatı bulunmadığı ve hazine arazisinde olduğu için yıkılmasını istedi. Bugüne kadar tartışmalarla gelen heykel, son olarak Başbakan’ın sözleriyle yine gündeme taşınmış oldu.

Başbakan’ın sözlerine en büyük tepki, anıtın heykeltıraşından geldi. Gazete Vatan'a konuşan ünlü heykeltıraş Mehmet Aksoy, eserine ‘ucube’ denmesine ateş püskürdü: “Benim yaptığım maketi ve yapacağımız yeri Erzurum’daki Koruma Kurulu’na gösterdik. Koruma Kurulu SİT alanı üzerine oranın içeriğine uygun böyle bir heykel yapılabileceğine onay verdi. Zaten SİT alanı üstüne anıt yapılamaz diye bir yasak da yok. Heykel yarısına geldiğinde MHP’liler tarafından bölgede çanak kalıntıları bulunduğu için tekrar koruma kuruluna verildi. Halbu ki orası greyderlerle alt üst edildi tek bir çanak parçasına rastlayamadık. Anıtlar Kurulu heykelin durdurulması ve oradaki kafenin kaçak olduğunu belirterek yıkılmasına karar verdi.”

‘BAŞBAKAN’A DAVA AÇACAĞIM’

“Şu anda yarım bir heykele ucube deniliyor. Bu kadar çaba ve güzelliğe ucube denmesi vicdansızlıktır. Heykeli kementle yıkamazlar. Altına patlayıcı koyarak yıkacaklar. Bu da heykel yıkan Taliban gibi görünmemize yol açar. Böyle bir yıkım bizi dünyaya rezil eder. Ben istiyorum ki Başbakan elini çeksin bir müsaade etsin, biz heykeli bitirelim. Bitmiş heykel üzerinden konuşalım. Bu konunun anlayanları da konuşsun. O zaman heykel gerçekten olmamışsa kendim de yıkımına katılırım. Ancak ben bu ucube lafını bir hakaret olarak görüyorum. Ben bu hakarete karşılık Başbakan’a dava açacağım. Anıt bir barış projesi. Ermenistan’la bir bağlantısı ve karşılığı yok.”

GÖKÇEK’İN ‘İÇİNE TÜKÜRÜRÜM’ DEDİĞİ HEYKELİ DE O YAPTI

Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un Ankara Altınpark’taki “Periler Ülkesinde” isimli heykeli de büyük tartışmalara neden olmuştu. Asya- Avrupa Bienalinde birincilik ödülü almış olan heykel, tam 17 yıl önce 1994’te Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından müstehcen bulunmuş, “Böyle sanatın içine tüküreyim, ahlaksızlığın adını sanat koymuşlar” diyerek kaldırılmıştı. Aksoy konuyu yargıya taşıyarak, Gökçek’i 250 milyon lira manevi, 1 milyon lira maddi tazminat ödemeye mahkum ettirmişti. Aksoy’un eseri 22 Mart 2005 yılında tekrar Altınpark’taki yerine konmuştu.

KARAKAŞ: ‘HEYKEL NE ACAYİP NE DE ÇİRKİN!’

ESKİ Kültür Bakanı, CHP Parti Meclisi Üyesi Ercan Karakaş, Başbakan Erdoğan’ın İnsanlık Anıtı’nı “ucube” diye nitelemesinin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini söyledi: “Erdoğan’ın dünyaca tanınan heykeltıraş Mehmet Aksoy’un yaptığı İnsanlık Anıtı’nı ‘ucube’ olarak nitelemesi son derece talihsiz, kabul edilemez. Ucubenin sözlük anlamı ‘çok acayip, şaşılacak kadar çirkin olan şey’dir. Aksoy’un heykeli ne acayip ne de çirkindir. Tam aksine son derece anlamlı ve estetik bir yapıttır. Başbakan’ın, heykeli yıkmaya, ortadan kaldırmaya çalışmaları son derece yanlış ve endişe vericidir.”

DAVUTOĞLU: ‘BU ANIT KARS’A HİÇ YAKIŞMIYOR’

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da insanlık anıtının Kars’a yakışmadığını ve yıkılması gerektiğini söyledi, “Bu yapı bölgenin tarihi dokusuna uygun değil. Anıt Kars’a yakışmıyor. Yıkılması uygun olacak” dedi. Kars’ta Vali Ahmet Kara ile birlikte Başbakan Erdoğan’ın 8 Ocak günü açtığı Grand Castle oteline de giden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 6’ncı kata çıkarak Kars Kalesi ve Evliya Camiini izledi. Açılış sonrası otelin isminin ’Büyük Kale’ olarak değiştirilmesi tavsiyesinde bulunan Başbakan Erdoğan’a destek veren Davutoğlu da, ismin bir an önce değiştirilmesini istedi

GÜNAY SAVUNMADA

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, "Ucube" tartışması üzerine bir açıklama yaptı ve "Tartışma heykelle ilgili değil, heykelin bulunduğu çevresi gecekondularla çevrili SİT alanıyla ilgili" dedi.