Bütçe görüşmelerinin kapanış oturumunda konuşan Yıldırım, “Yeni getirilen yönetim sisteminde kuvvetler ayrılığı net bir şekilde ortaya konulmuştur. Millete karşı ayrı ayrı sorumlu olacaktır” dedi.

MHP’nin desteğiyle birlikte yeni anayasa teklifinin Meclis’ten geçeceğini düşündüğünü belirten Yıldırım, “Anayasa ve Cumhurbaşkanı sistemi değişikliği ile muradımız demokrasi ve istikrarı daha da güçlü hale getirmektir” dedi.

Teklifte CHP’nin de mutabık olduğu maddelerin bulunduğunu kaydeden Yıldırım, “Rejim değişikliği tartışmaları boş ve anlamsız hale gelmiştir. Türkiye’nin yolu bellidir, rejim tartışmaları 1923’te sona ermiştir” diye konuştu.

CHP’YE ÖVGÜ 

Başbakan, ‘başkanlık sistemi’ ile birlikte Türkiye’ye istikrar geleceğini ve siyaset alanının genişleyeceğini savunarak, CHP’ye ‘övgüler dizdi’: “CHP demokrasi tarihimizin en eski partisidir, her zaman temel hak ve hürriyetleri savunmuştur. Yönetimsel anlamda CHP ile temelde farklı düşündüğümüz sır değildir.”

"YASALAM  VE YÜRÜTME HALKA KARŞI SORUMLU OLACAK"

Yıldırım, değişiklikle birlikte gelecek yeniliklerden de şöyle söz etti: “Yasama ve yürütme halka karşı ayrı ayrı sorumlu olacaktır. Seçimler 5 yılda bir yapılacak. Milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçmi aynı gün olacaktır. Böylece her seçim güçlü ve tek başına iktidar çıkacaktır. Bunun adı da sürekli istikrardır. Yürütme, karar süreçleri çok hızlanacaktır. Cumhurbaşkanı devletin başı olarak yürütme yetkisini kullanmış olacaktır. Cumhurbaşkan sorumluluğunu da yerine getirecektir. Yasama ve yürütme meşruiyetini milletten aldığı için hesap sorulabilen sisteme dönüşmüştür.”