LEFKOŞA- KKTC'de, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı'nın Türkiye'ye sipariş ettiği TOMA'nın ülkesine girişine vize çıkmadı. 

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Başbakanlık’ta düzenlediği basın toplantısıyla TOMA’nın ülkeye ithalinin ve girişinin iptal edildiğini duyurdu.

Güvenlik birimleriyle yaptıkları uzun değerlendirme sonucu mutabakata vardıklarını açıklayan Başbakan Yorgancıoğlu, TOMA konusunun artık basında gündem olması yerine halkın diğer sorunlarının tartışılmasını ve hükümete yol gösterici olunmasını istedi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, yürütülen süreçte destek veren tüm kurumlara ve güvenlik birimlerine bu kararın üretilmesinde yardımcı olmaları nedeniyle teşekkür etti.

“GÜMRÜK KAPISINDA BEKLERİM” DEMİŞTİ

Yorgancıoğlu, TOMA'ların ülkesine girmemesi için elinden geleni yapacağını söylemişti. Yorgancıoğlu, “Gelip gelmemesi bizim yetkimizde değil, gerekirse gümrük kapısında durarak ülkeye sokmayacağız” dedi.

GEZİ PARKI ETKİSİ

KKTC Güvenlik Kuvvetleri’nin polisin ihtiyacı çerçevesinde şubat ayında Maliye Bakanlığı’na yaptığı TOMA talebi, ilk dönemde tepki almamıştı. Şubat ayında çıkılan ihale, 28 Mart’ta 332 bin dolarlık siparişin verilmesiyle tamamlanmıştı. Türkiye’de Gezi Parkı eylemleriyle başlayan olaylarda TOMA’nın ön plana çıkması, KKTC’de de etkisini gösterdi. Bu nedenle ihale sürecinde tepki almayan TOMA, teslimat sürecine gelinmesiyle kriz nedeni oldu.

TOMA KARARINA DESTEK


Hükümetin TOMA alınması kararından vazgeçmesi üzerine örgütlerden hükümete konuyla ilgili destek geldi. Kuzey Kıbrıs’ın Dostları Derneği üyeleri, TOMA ithalinin iptali ile ilgili bugün Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun basın aracılığı ile yapmış olduğu açıklamayı büyük bir menuniyetle karşıladığını bildirdi.

Baraka Kültür Derneği'nden yapılan yazılı açıklamadaysa, TOMA ihalesinin iptali ile ilgili kararın olumlu karşılandığı belirtildi. Açıklamada, “UBP’nin halk düşmanı olumsuz bir icraatı olan TOMA alımı ihalesinin, toplumsal muhalefetin tepkileri ve yeni hükümetin girişimleri ile iptali Kıbrıslı Türk halkının toplumsal varoluş mücadelesi anlamında umut veren bir gelişmedir“ denildi.

Baraka Kültür Merkezi adına açıklamayı yapan aktivist Münür Rahvancıoğlu, demokrasi kültürünü özümsemiş, barışçıl bir halk olan Kıbrıslı Türklerin TOMA, biber gazı veya bu gibi baskı ve şiddette dayalı otoriter yöntemlerle susturulmasının mümkün olmadığını bildirdi.

Rahvanıcoğlu “Neo-liberal politikalar, özelleştirmeler, güvencesiz çalıştırma ve muhafazakârlaştırma siyasetleri ile her geçen gün yok olmakta olduğumuzun farkındayız. Halk olarak direnmeye, var olmaya ve mücadele etmeye kararlıyız...TOMA alımının iptal kararını mücadelenin bir kazanımı olarak görüyor ve ‘Bu daha başlangıç mücadeleye devam‘ diyoruz“ ifadelerini kullandı. (Yurt)