Sevda Aydın / Evrensel

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önceki gün Ankara’da ve dün İstanbul'da yaptığı ‘Milli iradeye saygı’ mitinginde Gezi direnişine dair konuşurken, Oyuncular Sendikası Başkanı ve oyuncu Memet Ali Alabora’yı hedef gösterdi. 

Erdoğan, Alabora’nın Gezi için twitter hesabından attığı “Mesele Gezi Parkı değil arkadaş. Sen hala anlamadın mı” sözlerini işaret ederek, ‘Reyhanlı saldırısının hemen ardından, büyüyen Türkiye’ye bu sefer başka tuzak kurdular. Taksim olaylarının başlangıcında bir sanatçı var. “Mesele Gezi Parkı değil arkadaş. Sen hala anlamadın mı”. Bu ülkede hukuk varsa bunun hesabını soracağız. Bu öfkenin, kinin dışa vurumudur’ dedi.

10 Haziranda Yeni Şafak gazetesi manşetten  “Gezi olaylarının provası” olarak Alabora’nın yönettiği oyun ‘Mi minör’ün gezi direnişinin provası olduğuna dair iddiayla çıkmıştı. Alabora’yı açıkça hedef gösteren bu haberin ardından şimdide Erdoğan hedefine sanatçıyı koydu.

Başbakan’ın hakkında hukuki işlem başlatacağını söylediği Alabora, Yeni Şafak’taki haberin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Alabora, ‘Can güvenliği olmadığından haberle ilgili hukuki yollara başvuracağını açıklamıştı.
Erdoğan’ın Alabora’yı hedef göstermesine sanatçılar ve arkadaşları tepkilerini dile getirirken, meslektaşlarının yanınnında olacaklarını da duyurdular.

ÜSTÜN AKMEN: 'MEMET ALİ ALABORA’NIN YANINDAYIZ'

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı Üstün Akmen: “Başbakan kendini iyiden iyiye Padişah yerine koymaya başladı, eyvah ki eyvah” dedi. Başbakan’ın: “Bu ülkede hukuk varsa bunun hesabını soracağız” tehdidine aldırmadığını söyleyen Üstün Akmen: “Çünkü bu ülkede hukuk yok” ifadesini kullandı.

Bir Başbakanın bir vatandaşını böyle alenen hedef göstermesinin Patagonya’da bile mümkün olamayacağını dile getiren Üstün Akmen, Alabora’nın Yeni Şafak’ın “Mi Minör” başlıklı oyunla “Gezi olaylarının provasını” yaptığı iddiasına da değinerek: “Ne provası! Anlasınlar işte, on bir yıldır toplum öyle gerildi ki, tenceredeki su öylesine kaynadı ki, toplumu koklayan iyi bir oyun yazarı da bu oyunu yazdı” diye konuştu.
Üstün Akmen, Başbakan’ın şantajı karşısında bütün süreçlerde Memet Ali Alabora’nın yanında yer alacaklarını vurgularken “hatta hepimiz birer Memet Ali Alabora’yız” dedi.
       
HEPİMİZE GÖZDAĞI VERİLİYOR

Şebnem Sönmez: Memet Ali ne yaparsa, ne söylerse arkasında dururum. Fakat Başbakan’ın ne yanında ne de arkasında olurum. Çünkü Bir aka bir beyaza saldırıyor. Ben beyazın yanında duracağım.

Aslı Öngören: Bir Başbakanın ne vatandaşı ne de bu kadar gözönünde olan bir sanatçıyı hedef gösterecek açıklamalar yapmasının anlaşılır hiçbir yanı yok. Bu tür hedef gösterme, iftira atma gibi tutumlar onlara hiçbir sonuç vermez. Memet Ali hiçbir zaman yalnız kalmayacak. Bu çok net bir şekilde görecekeler.

Gülenay Börekçi: Başbakan’ın Memet Ali Alabora’yı hedef göstermesi hepimize gözdağı. Susturma, durdurma amaçlı. Susma, durma, diren #memetalialaborayanindayiz

Özgür Mumcu: Yahu gerçekten Memet Ali Alabora önderliğinde Suriye bağlantılı bir uluslararası komplodan bahsediyor!!
Koray Çalışkan: Memet Ali Alabora’nın şimdiye kadar attığı bütün twitleri ben de attım. ben de  Memet Ali Alabora’yım.