Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde, 5 Temmuz 1993'te PKK’li oldukları iddia edilen bir grup tarafından katledilen 33 kişi, düzenlenen törenle anıldı.

Erzincan'a 225 kilometre uzaklıktaki Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde düzenlenen anma törenine; Erzincan Valisi Abdulkadir Demir, Kemaliye Kaymakamı Metin Yılmaz, Başbağlar köyü muhtarı Ali Akarpınar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Katliam sırasında muhtar olan ve yaralı olarak kurtulan, şu anda da muhtarlık görevini sürdüren Ali Akarpınar, devlet yetkililerinden, katliamın faillerinin bulunması taleplerini yineleyeceklerini belirtti. Akarpınar, "Konuklarımıza, törenin anlamı gereği, kimseyi hedef göstermeden, şehitlerimizin intikamının alınması değil, bir defa daha faillerinin bulunarak yargılanmasını talep edeceğiz" dedi.

Akarpınar, "Olayı yaşayan ve yaralı olarak kurtulanlardan biriyim. 5 Temmuz 1993 pazartesi günü, 100'e yakın terörist akşam ezanı vakti köye gelerek, erkekleri şimdiki karakolun bulunduğu yere, kadınları da köyün alt kısmına götürerek topladılar. Köyü ateşe verdikten sonra otomatik silahlarla taradılar. Camii, okulu, imam evinin aralarında bulunduğu 200'ün üzerindeki konutu yaktılar. Büyük ve küçükbaş hayvanları ile birlikte bir köyü bir gecede yok ettiler" şeklinde konuştu.

Vali Abdulkadir Demir de 18 yıl önce Başbağlar katliamında 33 masum ve savunmasız vatandaşın şehit edildiğini belirterek, "Sırtlanları bile utandıracak bu vahşeti işleyenleri 'insan' diye nitelemek insanlık alemine hakarettir. Kendi halinde, savunmasız, günahsız, belki de dünyada olup bitenden habersiz, çifti, çubuğu ile uğraşan, kıt kanaat çoluk çocuğunun geçimini sağlamaya çalışan bu insanlar, hangi suçları, hangi günahları sebebiyle öldürüldüler?" dedi.

Törenin ardından, 33 vatandaşın katledildiği alanda tesis olunan şehidlik ziyaret edildi ve dua okundu.

BAŞBAĞLAR İÇİN YANIT ARAYAN SORULAR

Başbağlar katliamının üzerinden geçen 18 yılın ardından, 1994’te şüpheli şekilde intihar eden Tunceli Jandarma Komutanı’nın dosyasının yeniden açılması 33 kişinin katledildiği olayın aydınlanması için umut doğurdu.

SİVAS katliamından üç gün sonra gerçekleştirilen Başbağlar katliamının üzerinden tam 18 yıl geçti. 5 Temmuz 1993’de, Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar Köyü’ne yapılan baskında 33 sivil öldürüp köy ateşe verildi. Olaylarla ilgili olarak 20 kişi gözaltına alındı ve haklarında idam ile çeşitli sürelerde hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sanıkların 18’i bu davalardan beraat etti, 2’si mahkûm edildi.

ALBAYIN İNTİHARI İLE BAĞLANTILI

Katliamdan 18 yıl sonra, 1994 yılında şüpheli şekilde intihar eden Tunceli İl Jandarma Alay Komutanı Albay Kazım Çillioğlu’nun yeniden açılan dosyası Başbağlar katliamının aydınlanması için de umut oldu. Katliamın albayın intiharı ile de ilişkisi olduğu belirtiliyor.

‘ÇİLLİOĞLU’NUN HABERİ VARDI’ İDDİASI

İddialara göre Albay Kazım Çilloğlu 1993 yılında Erzincan köylerine bir astsubay tarafından alevi-sünni çatışması çıkarmak için dağıtılan silahlardan haberdardı. Albay Çillioğlu bir yıl sonra da Eşref Bitlis suikastı ve diğer faili meçhuller hakkındaki bilgilerinin yanı sıra Başbağlar olayındaki sırlarıyla da infaz edildi.

‘DR. BARAN’ DA İNFAZ EDİLDİ

Katliamın sorumlusu olarak gösterilen PKK Tunceli bölge sorumlusu Dr. Baran kod adlı Müslüm Durgun da Çillioğlu gibi 1994 yılında intihar süsü verilerek infaz edildi. Abdullah Öcalan da İmralı’da verdiği ifadelerde Dr. Baran ile Albay Kazım Çillioğlu’nun bağlantılı olduğunu iddia etmişti.

AJANSLAR / STAR